Linkovi

Iračka skupština većinom glasova podržala prelaznu vladu premijera Ibrahima Al Džafarija


Gotovo tri mjeseca nakon izbora, Iračka nacionalna skupština podržala je novu prelaznu vladu, koju je poslanicima predstavio premijer Ibrahim al Džafari.

U prvoj demokratski izabranoj vladi Iraka u posljednjih pola vijeka, biće 37 članova, 4 zamjenika premijera i sedam ministarki.

Na listi koju je potvrdio 275-člani parlament nalazi se i nekoliko vršilaca družnosti koji će funkcije obavljati dok se ne postigne dogovor o personalnim rješenjima za ta ministarstva. Još nisu određeni ministri za obranu i energetiku.

Premijer Džafari obavljaće istovremeno dužnost ministra za odbranu dok je funkcija ministra za naftu povjerena nekadašnjem američkom savezniku, Ahmedu Čalabiju.

Evropska komisija pozdravila je formiranje iračke vlade koja će omogućiti Evropskoj uniji da pokrene suradnju s tom zemljom.

Evropski komesar Benita Ferero-Valdner namjerava da sa Džafarijevom vladom razmotri prijedlog o održavanju međunarodne konferencije o razvoju Iraka i sprovođenju programa pomoći za ovu godinu, vrijednog 200 miliona eura.

Pobunjenici u Iraku napadali su i danas. U Bagdadu su ubijena dva zvaničnika službe bezzbjednosti. U Tikritu, u napadu automobilom bombom na kontrolni punkt poginula su najmanje dva iračka vojnika. Ranjeno je najmanje još 14 osoba, uključujući tri američka vojnika.

XS
SM
MD
LG