Linkovi

Sirija obavijestila UN da je okončala povlačenje iz Libana


Sirija je obavijestila Ujedinjene Nacije da je okončala povlačenje trupa i obavještajaca iz susjednog Libana. Izvještaj novinara Glasa Amerike Pitera Hajnlajna. Ambasador Sirije u UN, Fajsal Mekdad, saopštio je članovima Savjeta bezbjednosti UN da je povlačenje iz Libana, kako se izrazio «potpuno i definitivno».

"Upravo sam generalnom sekretaru UN i predsjedavajućem Savjeta bezbjednosti, predao pismo koje je u ime vlade u Damasku uputio Faruk al-Šaar, kojim se potvrđuje da je povlačenje sirijskog vojnog i obavještajnog osoblja iz Libana okončano. Potvrdili smo da Sirija poštuje rezolucije Svjetske organizacije i da smo u tom kontekstu implementirali zahtjeve iz rezolucije 1559 savjeta Bezbjednosti", rekao je ambasador Mekdad.

Damask u svom pismu navodi "pozitivnu ulogu koju su sirijske trupe imale u okončanju građanskog rata u Libanu" i za to traži priznanje Savjeta bezbjednosti, u skladu sa značajem povlačenja trupa.

Ambasador Mekdad je odbio da odgovori na pitanje da li Damask smatra da je povlačenje iz Libana preuranjeno, ali je kazao kako je do njega definitivno došlo zahvaljujući međunarodnom pritisku.

Sirijsko povlačenje iz Libana okončano je u vrijeme kada je generalni sekretar UN-a Kofi Anan predao Savjetu bezbjednosti izvještaj o odnosu Damaska prema obavezama iz rezolucije 1559.

Ananov izvještaj potvrđuje povlačenje, ali uz napomenu da veliki broj zahtijeva iz te rezolucije još nije ispunjen. U Damasku tim Ujedinjenih Nacija trenutno prikuplja potrebnu dokumentaciju kako bi obavio verifikaciju sirijskog povlačenja. Iz Sirije članovi tog tima doputovaće u Bejrut kako bi prikupili informacije i u libanskoj prijestonici.

XS
SM
MD
LG