Linkovi

Bez pune saradnje sa Haškim tribunalom nema pregovora o članstvu u EU


Evropska unija ponovo je poručila Zagrebu da pregovori o članstvu mogu da počnu tek kada Hrvatska bude u potpunosti saradjivala sa Haškim tribunalom. Komesar EU za proširenje Oli Ren rekao je da je saradnja s Haškim sudom uslov koji je postavljen pred sve države zapadnog Balkana, da je to pitanje poštovanja zakona i međunarodnih obaveza i da je politika uslovljavanja – samo od kraja prošle godine -rezultirala predajom dvadeset haških optuženika.

Glavna tužiteljka Haškog suda, Karla del Ponte, izjavila je nakon sastanka sa evropskim zvaničnicima u Briselu da je odbjegli general Ante Gotovina "u dosegu hrvatskih vlasti", iz čega ona izvlači zaključak da Hrvatska u potpunosti ne sarađuje sa Tribunalom.

Del Ponte je pojasnila da zbog toga nema promjene u stavu haškog tužilaštva - što zvaničnom Zagrebu odlaže odluku o početku završnih pregovora sa EU, na neodredjeno vrijeme.

Za Karlu del Ponte puna saradnja sa Sudom biće postignuta "onda kada hrvatske vlasti izruče Gotovinu ili kažu gdje se nalazi".

U, najkrachem i EU i Hrvatska su spremne za pregovore - očekuje se samo da se ukloni prepreka pod imenom Hag.

Takav utisak ostavljaju i zaključci luksemburškog sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, koji se prvi put okupio da raspravlja o Hrvatskoj.

U saopštenju Savjeta se navodi da je "budućnost Hrvatske unutar
EU, kao punopravne članice" i najavljuje se da će međuvladina konferencija, kojom bi se trebalo otvoriti pregovori o članstvu, biti sazvana "cim Savjet EU potvrdi da Hrvatska u potpunosti saraduje sa Haškim sudom".

XS
SM
MD
LG