Linkovi

Analogni TV predajnici u Americi broje poslednje dane


Znate onaj osećaj šoka kada pogledate u kalendar i shvatite da neki važan rok ističe takoreći sutra, a vi niste ništa uradili?

1996. američki Kongres postavio je zakonski rok od deset godina za ukidanje svih analognih televizijskih predajnika i potpuni prelaz na digitalnu televiziju. To znači da bi već od 31. decembra iduće godine na svim televizorima koji primaju signal preko sobnih ili krovnih antena - a u Americi ih ima oko 70 miliona - mogao da se vidi samo sneg - osim ako njihovi vlasnici ne kupe specijalan konvertor ili se ne pretplate na kablovsku televiziju.

Iako više od 1400 televizijskih stanica u ovoj zemlji sada emituje i analogni i digitalni signal, mnogi potrošači i dalje kupuju analogne televizore jer su, kao prvo, znatno jeftiniji, a kao drugo još uvek su sasvim dobri.

Ruku na srce, digitalni televizori, naročito oni koji mogu da primaju signal visoke rezolucije, takozvani HDTV, zaista imaju daleko bolju sliku i zvuk. Na žalost, proizvodjači za sada drže visoke cene, što znači da bi prelaskom na digitalni signal najviše bilo pogodjeni siromašniji gradjani.

S druge strane, ako i kada, analogni TV signal bude ukinut, slobodne frekvencije moći će da se iskoriste za mnoge druge nove tehnologije, uključujući pokrivanje praktično svih delova zemlje bežičnom internet vezom. Za sada niko ne zna kako će se ova priča završiti, ali rok za donošenje odluke opasno se približio.

XS
SM
MD
LG