Linkovi

Bugarska i Rumunija potpisale pristupni sporazum sa Evropskom unijom


Rumunski predsednik Trajan Basesku izjavio je će se njegova zemlja držati odredaba i preuzeti svoj deo odgovornosti kao buduća članica Evropske unije. Ugovor o pristupanju nazvao je istorijskim korakom:

”Za nas članstvo u EU predstavljaće ispunjenje sna starog više od pola veka, sna o prevazilaženju svih prepreka i stupanju u evropsku zajednicu sa svim njenim vrednostima, prosperitetom i bezbednošću,“ rekao je rumunski predsednik.

I bugarski premijer Simeon Sakskoburški rekao je da je pristupanje EU prekretnica za njegovu zemlju i da će ulazak u Uniju biti poput vraćanja u okrilje Evrope. I Rumunija i Bugarska moraju sprovesti složene ekonomske i političke reforme da bi do 2007. godine udovoljile standardima EU. Rumunija se smatra manje spremnom jer skoro 50 odsto od 22 miliona Rumuna živi u ruralnim oblastima i mnogi su zemljoradnici na rubu egzistencije.

Obe zemlje su prošle kroz tešku tranziciju posle pada komunizma 1989. Zvaničnici Evropske unije posebno su zabrinuti zbog ogromne korupcije u Rumuniji. Direktor briselskog Centra za evropsku politiku, Frejžer Kameron, kaže da taj problem nije lako rešiv:

"Veliki sektori privrede u rukama su grupa sličnim mafijaškim. Delovi zemlje su u rukama grupa sličnim mafijaškim! To je nešto što se ne može rešiti preko noći; to je dugotrajan proces koji iziskuje bolje plate za ljude zaposlene u javnom sktoru, posebno u carinskoj i pograničnoj službi. Potrebno je da se razvije etika u javnom sektoru, a za to je nužan i ekonomski rast koji bi zemlji omogućio da plaća adekvatne plate"

Rumunija takodje mora da uznapreduje u domenu pravosudja i policije i da obezbedi veća prava romskoj manjini. Ukoliko Rumunija ili Bugarska ne ispune uslove koje je postavio Brisel, ulazak u Evropsku uniju bi mogao da bude odložen za 2008. godinu. U medjuvremenu, rumunski predsednik Basesku se zarekao da njegova zemlja neće promašiti raniji rok.

XS
SM
MD
LG