Linkovi

Predajom Haškom tribunalu general Pavković otvorio Beogradu vrata EU


Penzionisani general Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković, optužen za ratne zločine na Kosovu 1999, smešten je u ponedeljak popodne u pritvor Haškog tribunala u Sheveningenu, potvrdio je sud u Hagu.Pavković je u Hag doputovao sa beogradskog aerodroma koji su u vreme polaska obezbeđivale jake policijske snage i snajperisti.

General Pavković je optužen zajedno sa generalima Vladimirom Lazarevićem, Sretenom Lukićem i Vlastimirom Djordjevićem za ratne zločine nad kosovskim Albancima u prvih šest meseci 1999. godine. Četiri tačke optužnice na teret im stavljaju zločine protiv čovečnosti - deportaciju, prisilno premeštanje, ubistva i progon albanskog stanovništva na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi. Optužnica ih takođe tereti za ubistva i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Po optužnici, svi generali snose individualnu i komandnu odgovornost za počinjene zločine.

Ministar za lokalnu samoupravu i državnu upravu u vlasi Srbije, Zoran Lončar, koji je sa lekarima VMA putovao u pratnji generala Pavkovića rekao je kako će vlada Srbije nastaviti da sarađuje sa Haškim tribunalom do ispunjenja svih medjunarodnih obaveza.

"Bez obzira na očekivanu konačnu potvrdu pozitivne ocene Studije izvodljivosti saradnja sa Haškim tribunalom će biti nastavljena u narednom periodu do potpunog ispunjenja medjunarodnih obaveza", rekao je Lončar, ističući kako će vlada “u narednom periodu, sa istom odlučnošću kao i do sada, nastojati da saradnja sa Tribunalom ne bude smetnja početog
procesa evropskih integracija".

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana izjavio je danas u Luksemburgu da je odlazak optuženog generala Nebojše Pavkovića u Hag potvrda povoljnog obrta u saradnji Beograda s Haškim tribunalom i da to otvara vrata za napredak u sprovodjenju studije o izvodljivosti i sklapanju sporazuma o pridruživanju Srbije i Crne Gore sa EU.

Pavković optužen i u Srbiji

Za Nebojšom Pavkovićem je i u Srbiji raspisana poternica pre oko jednog meseca, jer se, u svojstvu optuženog, nije pojavio na suđenju za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi. Upravo u vreme raspisivanja poternice Pavković je ponovio ranije izjave da se neće dobrovoljno predati.

Potom mu se izgubio svaki trag, ali ministar pravde Srbije Zoran Stojković, kaže da je vlada shvatila da pavklović ima volju da se preda, ali da želi samo da se pripremi odbrana.

“Ja lično nisam bio u dilemi da će se to dobro završiti", rekao je Zoran Stojković.

Pavković je nedavno javno izrazio sumnju u to da su se ostali generali koje poznaje dobrovoljno predali Haškom tribunalu, čime je na aktualizovao priču o velikim svotama novca koje haški optuženici dobijaju za “dobrovoljne odlaske u Hag”.

Mnistar Stojković međutiom kaže da je kod optuženika sazrela svest i poverenje u Vladu.

Potpredsednik Vlade Miroljub Labus izjavio je da je i ova dobrovoljna predaja usledila zbog dobrog rada državnih organa u koji je i Pavković verovao:

"Poverenje da kada država na dobar način počne da radi svoj posao da će na kraju i da ga obavi. Što se tiče suma, o tome nemam nikakvu predstavu, pitajte generala Pavkovića za to."

Pavkovića optužnica Haškog tribunala, zajedno sa generalom Vladimirom Lazarevićem, i policijskim generalima Vlastimirom Đorđevićem i Sretenom Lukićem, tereti po komandnoj odgovornosti za ratne zločine na Kosovu 1999.

Biografija Nebojše Pavkovića

Nebojša Pavković je rođen 10. aprila 1946. u selu Senjski Rudnik, kod Despotovca u Srbiji. Završio je učiteljsku školu 1966. u Aleksincu, a potom Vojnu akademiju Kopnene vojske u Beogradu, Komandno-štabnu školu operative i najvišu Školu nacionalne odbrane. Kao oficir je bio na dužnostima u garnizonima u Bileći, Mostaru i Banjaluci, gde je komandovao 16. motorizovanom brigadom. Jedno vreme je bio načelnik katedre operative u Školi nacionalne odbrane, a jedno vreme proveo je u kabinetu generala Vuka Obradovića, nekadašnjeg portparola JNA i lidera stranke Socijaldemokratija.

Na Kosovo je prekomandovan 1994., a čin general-majora dobio je u 1996, kada je bio na dužnosti u komandi Prištinskog korpusa. Za komandanta tog korpusa postavljen je 24. decembra 1997. Ukazom predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića 21. jula 1998. vanredno je unapređen u general-potpukovnika. Za komandanta Treće armije sa sedištem u Nišu postavljen je 25. decembra 1998, a dužnost je zvanično preuzeo 13. januara 1999. i iste godine unapređen je u general-pukovnika.

Na funkciji načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije bio je od 15. februara 2000. do 24. juna 2002, kada je ukazom predsednika Jugoslavije Vojislava Koštunice razrešen dužnosti i penzionisan.

Tužilaštvo Haškog tribunala je 28. novembra 2001. saopštilo da se Pavković nalazi pod istragom, a 20. oktobra 2003. objavljena je optužnica protiv njega i tri generala vojske i policije za ratne zločine na Kosovu 1999.

Pavković je odlikovan Ordenom za hrabrost i Ordenom slobode, jednim od najviših vojnih odlikovanja, kojim ga je odlikovao Slobodan Milošević 16. juna 1999. Novinsko izdavačko preduzeće "Panorama" iz Prištine dodelilo mu je u martu 1999. zlatnu plaketu "Car Dušan". Pavković se ženio tri puta i ima kćerku i sina iz prvog braka, kćerku iz drugog i sina iz trećeg.

Na slobodi još 10 optuženika

Sa spiska optuženika koje traži Haški tribunal na slobodi su još Zdravko Tolimir, Stojan Župljanin, Milan Lukić, Sredoje Lukić, Dragan Zelenović, Vlastimir Đorđević, Goran Hadžić, Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Ante Gotovina.

XS
SM
MD
LG