Linkovi

Generalni sekretar UN-a Kofi Anan se nada poboljšanju kinesko-japanskih odnosa


Generalni sekretar UN-a, Kofi Anan, izjavio je da se nada da će razgovori izmedju Kine i Japana pomoći ublažavanju tenzija izmedju dve zemlje.

Posle više nedjelja rastuće tenzije izmedju dve azijske sile, generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Kofi Anan pozdravio je vest da će se lideri Kine i Japana sastati kasnije u toku dana.

«Nadam se da će susret izmedju dvojice lidera pomoći da se stišaju strasti a odnosi Kine i Japana vrate na pravi kolosek».

Anan je govorio na pres konferenciji u Džakarti gde prisustvuje Azijsko-afričkom samitu. Generalni sekretar UN-a je proveo je dosta vremena na samitu tražeći podršku za reforme svetske organizacije. Japanski premijer Junićiro Koizumi i kineski predsednik Hu Djintao trebalo bi da se sastanu posle formalnog završetka dvodnevnog samita. Kineska strana je ogorčena zbog japanskih udžbenika za koje mnogi kritičari kažu da ublažavaju i umanjuju zločine koje je počinio Japan za vreme II svetskog rata. Koizumi se u petak izvinio zbog japanske agresije protiv svojih azijskih suseda 1930-ih i 40-ih godina.

XS
SM
MD
LG