Linkovi

AIG pod istragom zbog nepravilnosti u računovodstvu


Ta kompanija je poslovala sa firmom čiji je vlasnik investitor i milijarder Voren Bafet, koji je dao svoj iskaz u okviru vladine istrage. Medjutim, njujorški državni tužilac kaže da sam Bafet nije predmet istrage.

Voren Bafet je čovek čiju podršku traže političari i poznate ličnosti. Često ga nazivaju najvećim investitorom u istoriji a medju investitorima širom sveta važi za legendu. 10.000 dolara koje je Bafet uložio 1956. godine danas vrede astronomskih 350 miliona. Sa neto prihodom od 41 milijarde dolara, Bafet je drugi najbogatiji čovek Amerike, ali je 1999. godine u razgovoru za stanicu ABC izjavio da njegova deca neće naslediti njegovo celokupno bogatstvo.

«Ne vidim razloga zašto bi neko kome se posrećilo da se rodi u bogatoj porodici time dobio pravo da ne mrda prstom narednih 50 godina».

Bafet je stekao ugled čoveka koji je primer integriteta, i koji novac stiče na staromodan način. Melodi Hobson je predsednik kompanije Ariel Capital Management «Voren Bafet ne samo da nema nijednu mrlju u biografiji, on je uzor, primer moralnog i poštenog poslovanja.»

Čovek jednostavnog ukusa, Bafet i dalje živi u kući koju je kupio 50-ih godina, i često prigovara da bogati ne plaćaju dovoljno visoke poreze.

«Mislim da prosperitetna ekonomija treba da pokuša da ostvari i pravednu ekonomiju. Ekonomija u kojoj moja sekretarica plaća veću stopu poreza od mene mi ne deluje kao pravedna ekonomija».

Voren Bafet je vlasnik kompanija u najrazličitijim oblastima… od fabrike čokolade, preko donjeg veša… do osiguravajuće kompanije koja je sada, što je neobično za njega, pod istragom američke vlade.

XS
SM
MD
LG