Linkovi

Kina odbila da se izvini Nobutaki Mačimuri nakon anti-japanskih demonstracija


Kineski demonstranti se protive pokušaju Japana da dobije stalno mesto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Oni takodje ističu da Tokio umanjuje značaj japanskog militarizma u 20. veku.

Japanski ministar inostranih poslova Nobutaka Mačimura je doputovao u Peking zahtevajući zvanično izvinjenje za niz izgreda tokom kojih su kineski demonstranti oštetiti japansku ambasadu i konzulat u Pekingu. Medjutim, on nije dobio izvinjenje. Nakon hladnog prijema, kineski ministar inostranih poslova Li Žaošing je rekao da njegova vlada nikada nije učinila ništa za šta bi trebalo da se izvini japanskom narodu. Kasnije je predstavnik japanskog ministarstva inostranih poslova Hatsuhisa Takašima rekao kako Japan veruje da kineske vlasti snose odgovornost, nakon izveštaja da je policija uglavnom stajala i posmatrala nasilje demonstranata.

”Mi verujemo da je pomanjkanje adekvatnih mera bezbednosti jedan od glavnih uzroka ove vrste štete,“ rekao je Takašima.

Nove demonstracije su danas izbile u nekoliko gradova, ali ne i u pprestonici Pekingu, gde su pripadnici policije bili prisutni u velikom broju pre Mačimurine posete. Analitičari tumače današnje odsustvo protesta u Pekingu kao znak da vlada ima punu kontrolu nad time gde i kada se demonstracije održavaju.

Funkcioneri su u petak apelovali na gradjane da održavaju mirne proteste. Profesor političkih nauka na Gradskom univerzitetu u Hong Kongu, Džozef Čeng, kaže da to pokazuje kako vlada želi pažljivo da kontroliše situaciju.

”Kineske vlasti razumeju da nacionalizam može da bude mač sa dve oštrice. Ukoliko dopustite ljudima da marširaju na japansku ambasadu, oni isto tako narednog dana mogu da marširaju na zgradu centralne vlade iz drugih razloga,“ kaže Čeng.

Tokio se u više navrata izvinio zbog zverstava koje su japanske trupe počinile u Kini tokom prve polovine dvadesetog veka. Japanski ministar inostranih poslova je ponovio to izvinjenje i danas. Medjutim, mnogi demonstranti kažu da nikada nisu čuli japansko izvinjenje i da u odsustvu zvaničnih vesti o tom pitanju i dalje veruju da se Japan nikada nije izvinio. Kineske vlasti su danas dopustile da vesti o demonstracijama budu emitovane na stranim TV kanalima, ali su blokirale delove u kojima su se pojavili japanski funkcioneri, dajući time samo svoju stranu priče.

XS
SM
MD
LG