Linkovi

Rifat Rastoder: Crna Gora nikada nije bila demokratski spremnija za referendum


Potpredsjednik crnogorskog parlamenta i funkcioner Socijaldemokratske partije Rifat Rastoder je posjetio na stav SDP-a da Crna Gora, kao jedna od najstarijih balkanskih država, ima istorijsko i demokratsko pravo na obnovu državnog i međunarodnog subjektiviteta, o čemu treba da odluče građani na "najdemokratskiji mogući način".

Rastoder smatra da je veoma važno da referendum bude održan bez tenzija i prijetnji bilo kome, bez iracionalnih strasti i opterećenja kakva su vladala tokom posljednje decenije minulog vijeka, ali po pravilima koja zadovoljavaju poznate evropske i međunarodne standarade.

"Postojeći ukupni politički uslovi i pogotovo aktuelni Zakon o referendumu sasvim zadovoljavaju te standarde. Uz sve moguće rezerve, nema dileme da Crna Gora, bar u posljednjih deceniju i po, nikada nije bila demokratski spremnija nego što je sada za referendum", kazao je Rastoder.

On je uvjeren da će Socijalistička narodna partija i njen lider Predrag Bulatović promijeniti stav da ne razgovaraju o referendumu prije nego se održe parlamentarni izbori. Rastoder očekuje da će sve političke snage u Crnoj Gori sjesti za pregovarački sto i naći najbolje moguće rješenje, odnosno postići "maksimalno moguće saglasje oko rješavanja ovog ključnog preostalog neriješenog pitanja".

No, lider Narodne stranke Dragan Šoć odbacio je mogućnost pritiska na crnogorsku opoziciju da razgovara o referendumskim uslovima, ocijenjujući da Brisel ne želi referendum. I Srpska narodna stranka ocijenila je da je referendum nepotreban, navodeći da ta partija odbija bilo kakve pregovore sa vlašću Mila Đukanovića o tome.

XS
SM
MD
LG