Linkovi

U američke bioskope uskoro stiže novi film Rebeke Miler ”Balada o Džeku i Rouz“


Daniel Dej Luis tumači Džeka, ostarelog hipika koji je svoju ćerku Rouz, podigao na jednom ostrvu nadomak obale Nove Engleske. Sada već star i krhkog zdravlja, Džek odlučuje da pozove svoju nekadašnju devojku Ketlin da dodje da živi sa njima na ostrvu. Rouz, sada već u tinejdž godinama, izuzetno loše reaguje na vest o dolasku Ketlin, koju tumači Ketlin Keniar, i njena dva sina.

Film govori o neizbežnim promenama na koje oboje moraju moraju da se naviknu, kao i o Džekovom bolnom suočavanju sa istinom da kao roditelj nije uspeo. Rebeka Miler, kojoj je ovo treći film po redu, ljudske drame dočarava već poznatim i efektnim filmskim sredstvom - upotrebom krupnog plana.

“Krupni plan mi je jedan od omiljenih izražajnih sredstava, zato što vilim da vidim šta de dešava u očima glumaca. Mislim da se iza njih kriju najemotivniji momenti i obrti, i zato sam ih obilato koristila.”

Rebeka Miler i Danijel Dej Luis, upoznali su se dok je Luis sa njenim ocem Arturom Milerom radio na filmskoj verziji komada "THE CRUCIBLE". Iako su u braku već deset godina, Milerova kaže da je tek režirajući film ”Balada o Džeku i Rouz“ upoznala Danijela Dej Luisa, glumca.

“Do sada nikada nisam bila na setu sa njim i zaista je fascinantno raditi sa njim, iz prostog razloga što je veoma sposoban da ulogu dovede do savršenstva. On je pritom veoma zainteresovan za druge, što nisu svi veliki glumci i zato su i drugi glumci pored njega mnogo bolji.”

Dej Luis kaže da je isprva bio zabrinut zbog poslovnje saradnje sa svojom ženom, i to najviše zato to je u potanju kreativni rad.

“Nisam se nikada brinuo za sam lik, jer me nešto njenu privlačilo od samog početka. Brinuo sam se zbog toga kako će izgledati rad sa Rebekom, ona se brinula kako će izgledati rad sa mnom, ali na kraju smo zaključili da nećemo znati dok to ne uradimo. Preuzeli smo rizik.”

Jedna od najvažnijih tema u filmu je odnos roditelja i dece. Dej Luis i Milerova, svoje dvoje dece podižu na potpuno različit način od glavnog lika, a to je slučaj i za Ketlin Keniar, koja u filmu ”Balada o Džeku i Rouz“ tumači Ketlin. “Nisam sigurna da čovek u potpunosti može da se ogradi od načina na koji sam podiže decu. Po mom mišljenju, ono što si ti definiše kako će izgledatilik koji igraš. Tako je moj lik pomalo čak pomalo narcisoidan, u poredjuenju sa tim kako bi izgledao da ga je tumačio neko drugi.” U filmu ”Balada o Džeku i Rouz“ mladu Rouz tumači devetnaestogodišnja Kamila Bel, koja iza sebe ima nekoliko filmova, tu su o Pol Dano i Rajan Mekdonald kao Ketlinini sinovi i Bej Bridžis, kao lokalni radnik. Film je sniman u Kanadi, a premijerno je prikazan na festivalu Sandens.

XS
SM
MD
LG