Linkovi

Upoznajte se sa stvarima koje verovatno postoje samo u Americi


Godine 1897. veoma talentovani američki humorista Mark Tven poslao je kratko pismo njujorškom ”Heraldu“, u kome je naveo da su izveštaji o njegovoj smrti, zaista pravo preterivanje. Da li se isto može reći i za posmrtna zvona koja već dugo zvone američkom radiju? Pedesetih godina prošlog veka izgledalo je kao da će televizija koja je doživela pravi bum, apsolutno zbrisati radio sa lica zemlje.

Naprotiv, radio je procvetao kada su se preko talasa začule nove vrste muzike, koja je uz priču disk džokeja najlakše stizala da tranzistora i radio aparata u kolima. Posle toga su srednji talasi proglašeni su mrtvim, budući da se prešlo na FM emitovanje, koje je bilo bez smetnji i šumova, a gde je zvuk bio mnogo kvalitetniji. Ipak, srednji talasi su opstali i štaviše postali su najznačajniji medij za emitovanje vesti i razgovora. Kada je Kongres ublažio propise o vlasništvu nad stanicama, devedesetih godina prošlog veka, velike korporacije počele su da kupuju radio stanice ”na veliko“. Kompjuterizovale su emitovanje programa, povećale su broj reklamnih minuta u satu programa i počele su da ubiraju debele profite. Tako je radio počeo da zvuči isto na obe američke obale, ali i između njih.

Sada je, kako to kaže dnevnik Vol Strit Dčurnal, opet došlo vreme da se radiju odbrojavaju dani. Naime, sve više slušalaca pretplaćuje se na satelitske radio programe, gde mogu da slušaju raznorane muzičke mikseve, najčešće bez jedne jedine reklame. Procvetala je prodaja AjPoda, džepnih plejera sa ogromnom memorijom, u kojima slušaoci mogu sami da naprave listu pesama koje žele da slušaju. Pad prihoda radija je toliko dramatičan, tako da su dve najveće radijske koropracije zabeležile kombinovane gubitke u vrednosti od čak 23 milijarde dolara! U nastojanju da zadrže slušaoce, korporacije su naredile menadžmentu stanica da smanje broj reklama koje nerviraju sluđaoce, da vrate žive voditelje i da naprave manje predvidivu muzičku košuljicu. Rezultat ovih akcija može da povrati prihode radija. A napisi o tome kako je radio umro mogu da se pokažu, da citiramo Marka Tvena, zaista preteranim.

XS
SM
MD
LG