Linkovi

Teksašani odlaze u prirodu kako bi izbliza videli cvetanje predivnog poljskog sveća


Među svećem se ovih dana mogu naći cele porodice koje su došle da uslikaju svoje mališane koji se po prvi put sreću sa ovakvim čudima prirode. Izuzetnom cvatu divljeg poljskog cveća ove godine doprinele su obilne kiše.

Mark Simons, glavni ekolog u Centru za poljsko cveće ”Lejdi Bird Džonson“ u Ostinu, inače Britanac koji je floru proučavao širom sveta, kaže da je ovoliki svat zaista nešto što treba da se proslavi. Ovo poljsko cveće zapravo nam daje predstavu o tome u kakvom se stanju nalazi ekosistem i može da nam ukaže na to da je bilo problema. Neke vrste poljskog sveća pojavljuju se isključivo posle nekog istrebljenja, na primer požara, ili isključivo u određenim uslovima zamljišta. Ovo cveće može mnogo toga da nam kaže. Vrste poljskog sveća mogu da se ugroze preteranom upotrebom herbicida na farmama ili pak zasađivanjem novih vrsta cveća koje nisu karakteristične za to područje, što se često dešava u urbanim sredinama.

Mark Simons kaže da neke vrste biljaka, kada se jednom zasade, veoma brzo mogu da se prošire na celu teritoriju i tako ugroze biljke tog podneblja. Invazivne vrste su takve po svojoj prirodi, veoma se brzo razmnožavaju, imaju mnogo semena i veoma lako se prilagode svakoj vrsti vremenskih i zemljišnih uslova. Ponekada, ono može čak da bude izdržljivije od poljskog cveća. Jednom kada ih neko namerno ili slučajno ”uvede“ na neku teritoriju, neke vrste cveća mogu toliko da se prošire da počnu da predstavljaju problem. Na primer, ovaj poljski cvet iz porodice trifolium, jedan je od najkarakterističnijh cvetova u Evropi. Iako deluje bezopasno, ovaj cvet zaista može da uništi neke od vrsta cveća koje su karakteristične za naše podneblje. Najednom se stvori ovakva poljana, na kojoj su bili zumbuli koje smo mi pažljivo čuvali.

Problem je što ne postoji lak način da se trifolium ukloni, skoro da je potrebno fizički iščupari svaku biljku. Međutim, teksaški zumbuli su prave ”cvećke“. Krave ih nerado jedu, tako da jedući korov i drugo poljsko cveće, omogućuju zumbulima da se ”rasplamsaju“. Mnogi farmeri, ali i ljudi koji imaju manje zemlje, kao i teksaški sekretarijat za transport, sade ih i održavaju u sadnicama ili saksijama.

Mark Simons, glavni ekolog u Centru za poljsko cveće u Ostinu, kaže da ima nešto posebno u teksaškim zumbulima. Oni pripadaju posebnoj vrsti Lupinus Teksensis, i iako ima zumbula širom sveta, ovi su posebni zato što su prvo ovako jarko i lepo cveće koje se pojavilo na jugu Sjedinjenih Država. Ima godina, kao što je ova, kada poljane izgledaju potpunoi nestvarno. Za samo nekoliko nedelja poljsko cveće će nestati, jer će u Teksas stići žega koja će trajati do oktobra. Međutim, seme će ostati na tlu i čekati sledeću godinu.

XS
SM
MD
LG