Linkovi

Slučaj Kamila Burgasa skrenuo pažnju na britansku politiku davanja azila


Slučaj Kamila Burgasa skrenuo pažnju na britansku politiku davanja azila Samo 3 sedmice uoči opštih izbora, kazna koja je izrečena jednom Alžircu, zbog toga što je planirao da izvrši terorističke napade po Londonu, skrenula je ponovo pažnju na britansku politiku davanja azila.

Opozicija oštro napada vladu premijera Tonija Blera zbog načina na koji se odnosila prema slučaju Kamila Burgasa, Alžirca koji je osuđen za ubistvo policajca i za planiranje terorističkih napada. Lider, opozicione, Konzervativne stranke, Majkl Hauard, smatra da je Burgasa trebalo deportovati mnogo pre nego što je osmislio zaveru, pošto je njegov zahtev za dobijanje azila već bio odbačen. «Kamel Burgas, operativac al-Kaide, nije uopšte trebalo da se nalazi u Britaniji. On je samo jedan od preko četvrt miliona odbijenih azilanata, koji danas žive u Britaniji, a koje je trebalo deportovati. Njegov slučaj dodatno ukazuje na haos koji vlada u našem sistemu odobravanja azila.» Konzervativci traže pooštravanje pogranične kontrole i procedure dobijanja azila, uoči majskih izbora, u nastojanju da iskoriste nezadovoljstvo koje je ovaj slučaj izazvao među biračima.

Čarls Klark, ministar unutrašnjih poslova, priznaje da slučaj Burgas naglašava problem prevelikog broja zahteva za azil.

«Nisam baš siguran da je proces takav kakav bi trebalo da bude. Skratili smo vreme potrebno za razmatranje zahteva, tako da umesto 80% slučajeva traje po 20-tak meseci, sada isti broj slučajeva bude obrađen za 2 meseca. Međutim i to je još uvek predugo i to moram da priznam.»

Blerov tim nastoji da spreči konzervativce da ga nadigraju po pitanjima bezbednosti i borbe protiv terorizma. Članovi kabineta naglašavaju da su konzervativci sprečili premijerov predlog za uvođenje ličnih karata, kao i da su omeli usvajanje delova zakona zahvaljujući kome bi policija imala ograničena prava da lica osumnjičena za terorizam stavi u kućni pritvor. Konzervativci su se pobunili u oba slučaja sa obrazloženjem da bi takve mere predstavljale ugrožavanje građanskih sloboda i da bi stvorile mogućnosti za zloputrebu vlasti. Kazna izrečena Kamelu Burgasu juče je objavljena u medijima, nakon što je sud ukinuo ograničenja o izveštavanju sa tog suđenja. Istovremeno, osmorica drugih severno-Afrikanaca oslobođeni su optužbi za saučesništvo u zaveri, za koju policija tvrdi da predstavlja najveći teroristički pokušaj od napada izvršenih u SAD, u septembru 2001. Međutim, advokati odbrane tvrde da je vlada preuveličala tu pretnju i opisuju Burgasa kao asocijalnu, usamljenu ličnost bez očiglednih veza sa svetskim terorističkim mrežama.

XS
SM
MD
LG