Linkovi

Đukanović: Afera "snimak" je iskonstruisana


Premijer Crne Gore, Milo Đukanović
Premijer Crne Gore, Milo Đukanović

Premijer Đukanović kaže da preuzima odgovornost ukoliko je zbog njegovih izjava bilo političkih diskriminacija prilikom zapošljavanja

Odgovarajući u okviru Premijerskog sata na pitanje lidera Socijalističke narodne partije Srđana Milića, zbog čega se plaši da prizna poraz na predsjedničkim izborima i da li je spreman da prizna da su akteri afere Snimak sprovodili samo njegove direktne naloge, premijer Đukanović je kazao da su konstatacije i tvrdje sadržane u pitanju neistinite i politički iskonstruisane.


“Afera Snimak je političkim i medijskim spinovanjem iskonstruisana, kao alibi za još jedan poraz politike koju personifikuje Milić i njegove kolege na političkoj sceni”, rekao je Đukanović.

On je kazao da će afera Snimak biti demantovana kroz institucije sistema i dodao da je pobjeda predsjedničkog kandidata Filipa Vujanovića čista.

Đukanović je citirao dijelove Izvješataja OEBS-a i ODIHR-a, u kojima se navodi da su izbori održani profesionalno i efikasno, da su kandidati imali slobodu organizovanja kampanje, da pravni okvir pruža osnovu za demokratske izbore, da je Državna izborna komisija radila profesionalno i da su birački spiskovi redovno ažurirani.

“Preliminarne ocjene OEBS-a i Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope su u određenom smislu, jasna potvrda napretka u oblasti vladavine prava i jačanja institucija sistema”, ocijenio je Đukanović, navodeći da u izvještaju ima i segmenata kojima se ukazuje da je potrebno unaprijediti određene oblasti.

Đukanović je kazao da treba formirati autoritativna domaća ili međunarodna radna tijela koja će se baviti istraživanjem navoda u vezi sa aferom Snimak.

Predsjednik Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović, pitao je Đukanovića koliko je članova Demokratske partije socijalista dobilo posao u projektima Zavoda za zapošljavanje i Vladinog programa stručnog osposobljavanja i da li je saglasan sa onim što su na snimcima sa sjednica DPS-a govorili funkcioneri te partije.

Pajović je kazao da su činjenice iz afere Snimak ukazale na sve mehanizme izbornih pobjeda DPS-a.

Đukanović je odgovorio da je Zavod posredovao pri zapošljavnju svim građanima pod jednakim uslovima i da pri tom partijska pripadnost nije uzeta u obzir.

“Stojim iza svake svoje riječi i zaključaka sa svakog organa DPS-a, a kao premijer iza svake akcije državnih institucija, inspirisane zaključkom bilo kog organa bilo koje partije. Tražim da razmislimo ima li prostora za izvinjenje onima koji medijski spinuju te afere kako bi pomogli sebi u izbornom cilju”, odgovorio je Đukanović.

On smatra da treba uraditi sve da bi se iskontrolisali svi navodi u vezi sa zloupotrebama u oviru afere Snimak.

Sjednici Skupštine nijesu prisustvovali poslanici Demokratskog fronta, koji su poručili da njihovi predstavnici nastavljaju bojkot Skupštine i da zato neće prisustvovati premijerskom satu.
XS
SM
MD
LG