Linkovi

Odbrambeni sistemi pod udarom hakera


Antiraketni sistem Patriot jedan je od onih koji su navodno bili pod udarom kineskih hakera
Antiraketni sistem Patriot jedan je od onih koji su navodno bili pod udarom kineskih hakera

Prema jednom poverljivom izveštaju kineski hakeri više puta su prodrli u neke od najosetljivijih američkih sistema naoružanja

U poverljivom izveštaju sastavljenom za Pentagon, do koga je došao list “Vašington post”, iznet je do sada najdetaljniji spisak o sistemima do kojih su kineski hakeri doprli. To su, pre svega, protivraketni sistemi odbrane, uključujući sisteme Patriot, TAD i Ejdžis, kao i najsavremeniji lovački avion tipa F-35 i avion sa vertikalnim uzletanjem tipa Ospri.

Pitanje koje se sada postavlja je kako će Vašington reagovati na, kako to analitičari nazivaju, kineski upad u američki sajber prostor.

Predsednik Barak Obama je u svom govoru o stanju nacije ranije ove godine pomenuo ovo pitanje:

“Znamo da strane dražave i kompanije kradu naše privredne tajne. Naši neprijatelji sada nastoje da steknu i sposobnost da sabotiraju našu energetsku infrastrukturu i naš sistem kontrole vazdušnog saobraćaja. Ne možemo dozvoliti da se kroz koju godinu pitamo zašto nismo ništa preduzeli protiv stvarnih pretnji po našu bezbednost i ekonomiju,” rekao je predsednik Obama.

Ta pretnja se povećava dok Kina vrši modernizaciju svoje vojske i traži način kako da razvije sopstvene sisteme odbrane.

Džejson Hili je ekspert za sajber bezbednost u vašingtonskoj istraživačkoj organizaciji Atlantski savez.

“Znamo da je Kina u poslednjih nekoliko godina znatno proširila program razvoja svoje odbrane. To je u potpunom skladu sa kineskim ponašanjem uočenim u drugim oblastima,” kaže Hili

Na sastancima sa kineskim zvaničnicima, američki funkcioneri već godinama pokreću pitanje sajber napada. Međutim, američka strana je odnedavno počela da iznosi svoje prigovore javno.

“Pre šest meseci, SAD još uvek nisu imale stav o tome šta treba preduzeti. Ali američka vlada je sada predočila svoju poziciju, od predsednika na dole, da će Kinu uglavnom konfrontirati iza zatvorenih vrata, ali po malo i javno,” kaže Hili.

Pentagon je saopštio da sajber špijunažu uzima veoma ozbiljno i da je preduzeo korake za jačanje odbrane od nje.

Sekretar za odbranu Čak Hejgl imaće priliku da razgovara o toj temi sa kineskim vojnim zvaničnicima na predstojećem samitu o bezbednosti Azije, u Singapuru.
XS
SM
MD
LG