Linkovi

Trojica astronauta vratila se na zemlju


Trojica astronauta kratko vreme po spuštanju na zemlju, u Kazahstanu

U okviru redovne zamene posade međunarodne svemirske stanice, tri člana njene posade vratila su se na zelju ruskom kapsulom Sojuz

Ruska svemirska kapsula Sojuz sa tročlanom međunarodnom posadom bezbedno se spustila na zemlju u centralnom Kazahstanu.

Kanađanin Kris Hedfild, Amerikanac Tom Maršbern i Rus Roman Romanenko prizemljili su se danas, posle 146 dana provedenih u Međunarodnoj svemirskoj stanici.

53-godišnji Hedfild je veteran koji je dva puta leteo u posadi šatla i prvi je kanadski astronaut koji je komandovao svemirskom stanicom. Pre povratka na zemlju Hedfild se oprostio od boravka u svemiru snimivši svoju verziju pesme Space Oddity, britanske rok zvezde Dejvida Bouvija.

Ali i pre objavljivanja tog snimka Hedfild je stekao veliki broj sledbenika na internetu prikazivanjem šta se događa kada neko pokušava da obavlja svakodnevne aktivnosti u bestežinskom stanju. Na svom nalogu na tviteru Hedfild ima više od 800 hiljada sledbenika, a njihov broj i dalje raste.

Tročlana posada koja se vratila na zemlju bila je 35. po redu na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Njihova zamena biće lansirana ka stanici 28. maja. U međuvremenu, stanica ima smanjenu posadu sastavljenu od ruskih i američkih astronauta.
XS
SM
MD
LG