Linkovi

NASA "lovi" mali asteroid


Prema planu, mali asteroid bio bi privučen i postavljen u orbitu oko meseca

Budžetom za iduću godinu predviđa se premeštanje malog asteroida u orbitu oko meseca koji bi služio kao odskočna daska za put ka Marsu

Američka svemirska agencija NASA kaže da je Obamina administracija zatražila od nje da pronađe jedan mali asteroid koji bi mogao da se premesti u orbitu oko meseca i upotrebi kao odskočna daska za početak putovanja ka Marsu.

NASA kaže da budžet predsednika Obame za 2014. godinu predviđa 105 miliona dolara za početak rada na novoj misiji koja bi obuhvatila robotizovano „hvatanje“ i premeštanje asteroida širokog 7 do 10 metara u stabilnu orbitu oko meseca.

Astronauti na kapsuli Orion posetili bi zatim taj asteroid i doneli uzorke njegovog tla radi analize.

Prema planu, poseta mogla bi da se dogodi već 2021. godine, a troškovi su uključeni u predsednikov budžet za NASU za iduću godinu, vredan 17 milijardi i 700 miliona dolara.

Ovaj projekat trebalo bi da pomogne astronautima koji će posećivati mesec, asteroide, a na kraju i Mars – što je njegov dugoročni cilj.

NASA kaže da projekat predstavlja proširenje postojećih inicijativa za pronalaženje asteroida koji bi mogli da se sudare sa zemljom, kao i posetu Marsu tridesetih godina ovog veka.

Agencija u međuvremenu razvija tešku raketu i kapsulu koja bi mogla da ponese astronaute znatno dalje od 400 kilometara, koliko je Međunarodna svemirska stanica udaljena od zemlje.
XS
SM
MD
LG