Linkovi

Opozicija predstavlja Siriju u Arapskoj ligi


Zastava sirijske opozicije kraj mesta na samitu Arapske lige u Dohi
Zastava sirijske opozicije kraj mesta na samitu Arapske lige u Dohi

Opozicioni lideri pozivaju Sjedinjene Države da pomognu u odbrani teritorija pod kontrolom pobunjenika od vazdušnih napada sirijskih snaga

Predstavnici sirijske opozicije po prvi put su zvanično zauzeli mesto Sirije na jednom samitu arapskih država, ističući da bi SAD trebalo da upotrebe antiraketni sistem tipa Patriot za zaštitu teritorija pod kontrolom pobunjenika.

Opozicioni lider Muaz al-Katib rekao je da bi SAD trebalo da igraju veću ulogu u okončanju dvogodišnjeg konflikta i zatražio je od državnog sekretara Džona Kerija da američke snage pomognu u odbrani pobunjeničkih teritorija na severu Sirije.

NATO je danas saopštio da nema nameru da intervenišu u Siriji, mada su tri članice tog odbrambenog saveza dostavile Patriot rakete Turskoj u cilju zaštite turskih gradova od mogućeg sirijskog napada.

Sirijsko mesto u Arapskoj ligi bilo je prazno otkako je Liga suspendovala članstvo Sirije, pre dve godine. Većina članica te organizacije traži svrgavanje predsednika Bašara al-Asada.

Katib je nedavno podneo ostavku na položaj šefa opozicione Sirijske nacionalne koalicije, ali predvodi delegaciju na dvodnevnom samitu Arapske lige, koji se održava u Kataru na poziv emira te zemlje.

Pored al-Katiba član delegacije je i Gasan Hito, nedavno izabrani premijer privremene vlade koja upravlja pobunjeničkim teritorijama u Siriji. Delegaciju čine još dve istaknute ličnosti, Džordž Sabra i Suheir Atasi.

Damask je optužio opoziciju za “krađu” sirijske stolice u Arapskoj ligi, nazvavši to “nezakonitim, moralnim i političkim zločinom.”

Sirijski aktivisti su danas takođe izvestili da su pro-vladine snage preuzele kontrolu nad gradskom četvrti Baba Amr, u Homsu, dve nedelje pošto su pobunjenici pokušali da ponovo zauzmu svoje bivše uporište.
XS
SM
MD
LG