Linkovi

Sirijska opozicija formira vladu


Pobunjenički borac u zaklonu tokom borbi u Tabisehu, severno od Homsa, u Siriji
Pobunjenički borac u zaklonu tokom borbi u Tabisehu, severno od Homsa, u Siriji

Vlada bi bila formirana na territorijama pod kontrolom pobunjenika, a premijer će biti izabran na sastanku u Istanbulu, 2. marta

Sirijska opoziciona nacionalna koalicija objavila je nameru da osnuje privremenu vladu u delovima zemlje pod kontrolom pobunjeničkih snaga.

Tu vest je danas objavio jedan predstavnik opozicije, posle sastanka u Kairu na kome se razgovaralo o tome da li da se sa vladom predsednika Bašara al-Asada pregovara o miru.

Isti predstavnik rekao je da će premijer biti izabran na sastanku predstavnika opozicione koalicije, 2. marta, u Istanbulu.

Predsednik Asad nije komentarisao tu vest, koja je objavljena u jeku pojačanog nasilja u zemlji.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je najmanje 12 ljudi poginulo i više desetina ranjeno u današnjem raketnom napadu na grad Alepo, na severu Sirije. Očekuje se da će broj žrtava nastaviti da raste jer mnogi veruju da pod srušenim zgradama ima još poginulih.

U jučerašnjoj seriji bombaških napada u Damasku ubijeno je najmanje 83 ljudi, uključujući više od 60 koji su poginuli u blizini sedišta vladajuće stranke Baas.

Pomenuta opservatorija je saopštila da su većina poginulih bili civili, među njima veliki broj dece iz obližnje škole, kao i 17 pripadnika snaga bezbednosti.

U severnoj četvrti Barzeh, u kojoj je generalštab sirijske vojske, dogodile su se još tri eksplozije automobila bombi u kojima je poginulo ukupno dvadesetdvoje ljudi, pretežno vojnika.
XS
SM
MD
LG