Linkovi

Kineski hakeri napali Njujork tajms


Kineski hakeri upali u poštu nekoliko novinara Njujork tajmsa pošto je list objavio tekst o bogaćenju porodice odlazećeg kineskog premijera

List Njujork tajms tvrdi da su kineski hakeri već više puta napadali veb sajtove lista i novinara, otkako je list razgnevio Peking objavljivanjem članka o bogatstvu visokog kineskog političara.

U detaljnom izvešaju u svom današnjem izdanju, list navodi da su hakeri koristili taktiku koju koristi i kineska vojska, da bi ušli u mrežu i ukrali šifre za elektronsku poštu više poznatih novinara i saradnika Njujork tajmsa.

List kaže da su napadi počeli negde u oktobru, posle objavljivanja teksta koji je dobio veliki publicitet, u kojem se detaljno opisuje kako je porodica kineskog premijera u odlasku, Vena Đijabaoa, nagomilala bogatstvo od dve milijarde i 700 miliona dolara. Kina je tada veoma ljutito reagovala na članak koji je ugrozio ugled lidera za koga se smatralo da nema mrlje na svojoj prošlosti.

Engleski i kineski veb sajtovi Tajmsa su bili odmah blokirani, a stigle su i nespecifikovane pretnje. Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova je danas izjavio da su optužbe za hakovanje „neodgovorne“ i „bez osnove“.

Tajms kaže da je pokušaj hakovanja otkriven delimično zahvaljujući Mandijantu, kompaniji za kompjutersko obezbeđenje, koji je upozorio Tajms na napade dan posle objavljivanja članka o Venu Đijabaou.
XS
SM
MD
LG