Linkovi

Razmena Iranskih talaca u Siriji


Iranski koje su oslobodili sirijski pobunjenici stigli su u jedan hotel, u Damasku
Iranski koje su oslobodili sirijski pobunjenici stigli su u jedan hotel, u Damasku

Sirijski pobunjenici oslobodili su 48 Iranaca u zamenu za više od 2 hiljade zatvorenika koje je držala sirijska vlada

Grupa od 48 Iranaca koje su sirijski pobunjenici zadržali kao taoce stigla je u jedan hotel u Damasku pošto je razmenjena sa više od 2 hiljade zatvorenika, koje je držala vlada predsednika Bašara al-Asada.

Razmena ugovorena uz posredstvo Turske i Katara odvija se u nekoliko sirijskih gradova, uključujući Damask, Latakiju, Homs, Idlib i Alepo. To je, po svemu sudeći, prva velika razmena zatvorenika tokom skoro dvogodišnjeg građanskog rata u Siriji.

Turska dobrotvorna organizacija Fondacija za humanitarnu pomoć koordiniše razmenu i bila je uključena u diplomatske razmene prethodnih nekoliko meseci. Predstavnik te grupe, Hisein Oruč, rekao je da se među 2130 pretežno sirijskih zatvorenika nalaze četiri Turčina i jedan Palestinac. Turski mediji izveštavaju da se među onima koje oslobađa sirijska vlada nalazi i više od 70 žena.

Sirijski pobunjenici tvrde da su zarobljeni Iranci povezani sa elitnom iranskom Revolucionarnom gardom i da su zadržani dok su bili u “izviđačkoj misiji”. Iran je demantovao tu tvrdnju i kaže da je reč o šiitskim hodočasnicima u poseti verskim objektima u Siriji.

Iran je najsnažniji regionalni saveznik Sirije.

U međuvremenu, ruski mediji izveštavaju da će se funkcioneri Sjedinjenih Država i Rusije sutra u Ženevi sastati sa izaslanikom Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lakdarom Brahimijem, u nastojanju da pronađu političko rešenje za krizu u Siriji.
XS
SM
MD
LG