Linkovi

Curenje amonijaka na svemirskoj stanici


Komandant Međunarodne svemirske stanice Sunita Vilijams tokom današnje popravke na spoljašnjoj strani stanice
Komandant Međunarodne svemirske stanice Sunita Vilijams tokom današnje popravke na spoljašnjoj strani stanice

Dvoje astronauta pokušava da na spoljašnjoj strani stanice pronađe kvar na sistemu za klimatizaciju iz koga curi tečnost za hlađenje

Dvoje članova posade Međunarodne svemirske stanice izašlo je danas u slobodan prostor da bi premostili deo sistema za hlađenje na kojem se pojavila pukotina.

Inženjeri smatraju da je jedan od radijatora sistema za hlađenje pogodio mikrometeorit ili komad svemirskog otpada, izazvavši pukotinu kroz koju ističe amonijak. Pomenuti radijatori oslobađaju toplotu nakupljenu u stanici.

Komandant stanice Sunita Vilijams i inženjer leta Akihiko Hošide obukli su danas svemirska odela i rano popodne, po srednjoevropskom vremenu, izašli iz stanice kako bi u sistem hlađenja uključili rezervni radijator. Ako problem ne bude rešen astronauti će morati da izađu još jednom, a za pronalaženje mesta curenja amonijaka možda će biti potrebno nekoliko nedelja.

Vilijams i Hošide bili su u neprestanom kontaktu sa inženjerima NASE u Kontrolnom centru na zemlji dok su pokušavali da poprave kvar.

Dok su njih dvoje radili van stanice preostala četiri člana posade raspakivala su teret koji je ruska teretna kapsula Progres juče dopremila na stanicu.
XS
SM
MD
LG