Linkovi

Obeležavanje dva veka od rata 1812.


Obeležavanje 200. godišnjice bitke 1812 u Baltimoru
Obeležavanje 200. godišnjice bitke 1812 u Baltimoru

Bitka za Baltimor bila je prekretnica u ratu koji je počeo dve godine ranije kada je više od desetine britanskih brodova bombardovalo grad

Četvrtog jula, Amerikanci su proslavili Deklaraciju nezavisnosti, proglašenu na taj datum 1776. Ona je označila početak sedmogodišnje borbe – i rata – za oslobođenje od Britanije. Nekoliko decenija kasnije, Sjedinjene Države su ponovo ratovale protiv Britanije. Mnogi Amerikanci ne znaju mnogo o ratu 1812. i Bitci za Baltimor, ali u vreme dvestote godišnjice tog rata, neki istoričari, pre svega u Merilendu, hteli bi to da promene.

Paradna topovska paljba. Ali to nije bio slučaj pre gotovo dve stotine godina kada je više od desetinu britanskih brodova bombardovalo tvrđavu na ulazu u baltimorsku luku. Vinsent Vejz je glavni istoričar Tvrđave Mekhenri, koja je proglašena za nacionalni spomenik.

„Nije bilo ovako lepo kao što je danas. Lila je kiša. Duvao je vetar...Rakete su sevale nad tvrđavom, bombe su eksplodirale. Mogli ste da čujete tutnjavu, potrese oko tvrđave.“

To se događalo 1814. Istoričar Bert Kamerou, predsednik Merilendskog istorijskog društva kaže da je Bitka za Baltimor bila prekretnica u ratu koji je počeo dve godine ranije.

„Amerikanci su objavili Britancima rat, jer su bili nezadovoljni zbog problema do kojih je dolazilo na otvorenom moru. Uznemiravali su ih britanski brodovi.“

Izložba u Istorijskom društvu razjašnjava ulogu Merilenda u ratu. Meta je bio Baltimor, najveći grad i luka.

„Baltimor je imao reputaciju velikog trna u boku britanske trgovačke flote. Tamo su upućivali gusarske brodove, jer je to bilo važno brodogradilišno područje. Odatle su napadali Britance.“

Trinaestog septembra, 1814, britanski brodovi su napali Tvrđavu Mekhenri, pokušavajući da zauzmu grad. Ta bitka se pamti prevashodno zahvaljujući Frensisu Skotu Kiju, američkom pravniku koji je sa rečne obale, u osvit dana posmatrao bitku kroz dvogled.

On nije bio siguran ko je pobedio, ali je onda ugledao ogromnu zastavu koja se vijorila nad tvrđavom i to mu je bio jasan znak. Shvatio je da je dobijena velika moralna bitka, da bi potom napisao ‘Steg posut zvezdama’, tekst za pesmu koja je postala himna“, kaže Vinsent Vejz.

Zastava koja se svakodnevno podizala u Tvrđavi Mekhenri je upola manja od „stega posutog zvezdama“, koji je inspirisao Kija da napiše tekst nacionalne himne. Taj tekst, originalni Kijev rukopis, izložen je u Istorijskom društvu.

On je napisao stihove za pesmu. Muzika je već postojala 35, 40 godina. Nastala je u jednom britanskom gospodskom klubu“, navodi Kamerou.

Turisti dolaze u Tvrđavu Mekhenri da čuju tu priču, ali Vinsent Vejz kaže da se nada da odlaze odatle shvativši još jednu stranu rata 1812.

Više nismo bili bivša kolonija. Postali smo mlada i nova zemlja koja je bila na uzlasku.“

Steg posut zvezdama, zastava i himna, postali su moćni simboli optimizma.
XS
SM
MD
LG