Linkovi

Televizije N1 i Nova S ponovo emituju program, objasnile razloge prekida


Umesto programa, televizije N1 i Nova S emituju natpis "Mrak u Srbiji bez slobodnih medija"
Umesto programa, televizije N1 i Nova S emituju natpis "Mrak u Srbiji bez slobodnih medija"

Kablovske televizije N1 i Nova S, koje u Srbiji posluju u okviru Junajted grupe, prekinule su na 24 sata emitovanje programa i emitovale crni telop sa natpisom "Mrak u Srbiji bez slobodnih medija".

"Na drastičan potez odlučili smo se kako bismo ukazali kakav mrak može da zavlada ako se TV N1 i Nova S ne budu emitovale. Želeli smo da stvorimo realnu sliku kako bi izgledalo informisanje da građani Srbije imaju samo jednu verziju događaja, samo jedan – vladajući stav, samo jedno mišljenje i vesti bez kritičkog glasa. Na ovaj način ukazali smo i na višegodišnje pritiske kojima smo izloženi, na pokušaje da nam se vidljivost dodatno ograniči i da nam se onemogući finansiranje i poslovanje", piše na sajtu N1.

Dodaje se da je TV N1 prekinula program i zbog solidarnosti sa Novom S, koja je aplicirala za petu nacionlanu frekvenciju, a koju iz nepoznatih razloga Regulatorno telo za elektronske medije (REM) još nije dodelilo, iako su rokovi prošli.

"Verujemo da je vreme da se javnost zapita da li je informisanje u Srbiji objektivno i nepristrasno, da li je svim građanima moguć izbor i zašto im se nameće propaganda kao jedini model informisanja? Zašto je moguće da se u Srbiji krše sva etička i profesionalna pravila, promoviše govor mržnje, iznova prelaze „crvene linije“ kada je u pitanju sadržaj koji se prikazuje na televiziji", navodi N1.

EU: Sloboda medija osnov demokratskog društva

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero rekla je za N1 u utorak da EU od Srbije očekuje da stvori okruženje u kojem se moraju nesmetano osigurati medijske slobode i sloboda izražavanja.

"Što se nas tiče, jasno je i da očekujemo od Srbije da bez daljeg odlaganja primeni Akcioni plan koji je predstavila u okviru svoje medijske strategije", poručila je Pisonero u odgovoru na pitanje da prokomentariše prekid programa N1 i Nove S.

Pisonero je istakla da sloboda izražavanja, sloboda medija i medijski pluralizam predstavljaju ključnu osnovu svakog demokratskog društva „i to moramo podržati“.

„Kada je u pitanju Srbija, svesni smo situacije i želim da vas podsetim na izveštaj o napretku koji nije tako davno objavljen“, poručila je Pisonero za N1.

XS
SM
MD
LG