Linkovi

Bivši pakistanski premijer Imran Kan ranjen tokom protestnog marša


Imran Kan je nakon napada transportovan u bolnicu
Imran Kan je nakon napada transportovan u bolnicu

ISLAMABAD - Bivši premijer Pakistana Imran Kan ranjen je u nogu kada je pucano na kolonu vozila u kojoj se nalazio, na istoku zemlje.

"Reč je o jasnom pokušaju atentata. Kan je pogođen, ali je u stabilnom stanju. Bilo je mnogo krvi. Da ljudi nisu zaustavili napadača, celo stranačko liderstvo bilo bi eliminisano", rekao je za agenciju Rojters portparol Kanove stranke Favad Čadri.

"Odveden je u bolnicu u Lahore, ali nije ozbiljno povređen. Metak ga je pogodio u nogu", rekao je prethodno Asad Umar, član Kanove partije. Umar je rekao i da Kan veruje da su aktuelni premijer Šebaz Šarif i jedan obaveštajni zvaničik odgovorni za napad, ali nije izneo dokaze za te optužbe.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je pokrenulo istragu. Identitet napadača, koji je uhapšen na licu mesta, nije saopšten.

Napad se dogodio u distriktu Vazirabad, u istočnom Pandžabu, gde je bivši premijer predvodio kolonu kamiona i vozila ka Islamabadu, sa zahtevom da se raspišu parlamentarni izbori.

Jedan član Kanove stranke rekao je da ima izveštaja da je jedna osoba ubijena u napadu. Prema navodima Kanovih saradnika, marš će nastaviti svoj put, uprkos incidentu.

Imran Kan je prošlog meseca primoran da stupi sa dužnosti, pošto je utvrđeno da nije prijavljivao sve poklone koje je dobio od stranih zvaničnika, među kojima su bili i Roleks satovi, prstenje. Kan je slučaj ocenio kao politički motivisan.

Pakistan ima decenijsku istoriju političkih ubistava, uključujući i ubistvo prve demokratski izabrane premijerke Benazir Buto 2007. godine.

XS
SM
MD
LG