Linkovi

Crna Gora: Bivši reprezentativac prijavio da ga je izudarao policajac, policija ispituje slučaj


Ilustracija (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)
Ilustracija (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Crnogorska policija saopštila je u ponedjeljak da ispituje okolnosti postupanja njenih službenika prema bivšem fudbalskom reprezentativcu Crne Gore Damiru Kojaševiću, koji je policiji predao snimak na kojem se vidi kako policijski automobil pod rotacijom zaustavlja njegov auto, a zatim ga trojica policajaca pretresaju, a jedan mu zadaje nekoliko udaraca u glavu.

Kojašević je , u telefonskoj izjavi za Glas Amerike, ispričao svoje viđenje događaja u podgoričkom naselju Konik, navodeći da mu je policijski automobil prvo “blicnuo”, dok se svojim automobilom kretao iz suprotnog smjera, te da je on produžio jer nije razumio da od njega traže da zaustavi automobil.

“Produžio sam polako, oni su pošli za mnom i pitali zašto ne staneš, a ja im rekao - izvinjavam se, nisam vas vidio… tražili su dokumenta, ja ih izvadio i predao. Pitali su imam li kod sebe nešto nedozvoljeno i mogu li izaći iz automobila da me pretresu, nakon čega sam izašao, a oni me pretresli”, priča Kojašević.

Fudbaler navodi da ga je tada jedan od policajaca upitao mogu li da mu pretresu automobil, na što je fudbaler odgovorio riječima “možeš, brate”, a policajac mu uzvratio “nisam ti ja brat, ne možeš tako da se ponašaš”.

“Ja sam mu rekao ‘izvini’. Onda je iz policijskog automobila izašao treći policajac i pitao “što je to”, a ja ih upitao zašto druge ne pretresaju…, on je upitao “koga”, počupao me i počeo da me udara”, rekao je dodao da ga je isti policajac, na njegove riječi “nemoj da me udaraš” i “ima da te tužim zbog ovoga”, udario još jednom.

Kojašević navodi da su u patroli bila trojica policajaca, od kojih mu je prvo prišao mlađi koji je rekao “nisam ti ja brat”, a da ga je udarao nastariji od njih.

On kaže da im je tokom pretresa rekao da je profesionalni fudbaler, navodeći da su ga pustili kada su shvatili “što je i kako je”, ali tek nakon međudobnog namigivanja i predloga “hajde da ga privedemo”.

Kojašević je rekao da “iskreno, misli da su ga pomiješali sa nekim, jer se u naselju Konik svašta radi”, te da su “možda mislili da je diler droge”.

“Nije bilo nikakvih uvreda na nacionalnoj osnovi, jer mi momci povodom toga ništa nisu rekli povodom toga i, odakle sad znam što su me napali. Može biti svašta, može biti da je to, može biti da nije, ne mogu da se griješim ipričam nešto što nije istina”, rekao je Kojašević i dodao da je njegov advokat jutros predao tužbu protiv policajaca.

U saopštenju policije navodi se da će se “preduzeti aktivnosti i koje se odnose na utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika i privremenog udaljenja sa rada”.

"Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije će biti upoznato sa navedenim sadržajem i pomenutim aktivnostima policije radi preduzumanja mjera i radnji iz svoje nadležnosti", navodi se u saopštenju i dodaje da će o svim preduzetim mjerama i radnjama policije povodom ovog događaja javnost biti blagovremeno obaviještena.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na Tviteru je poručio da će "svako ko izađe iz okvira svojih ovlašćenja i zloupotrijebi uniformu biti sankcionisan".

"Policijski službenici su servis građana, pojedinci neće ukaljati časnu i odgovornu profesiju", naveo je on.

Kojašević, vezista Iskre iz Danilovgrada, koji ima 35 godina, u karijeri je igrao i za skopski Vardar, niški Radnički i kazahstanski Šahtjor Karaganda.

XS
SM
MD
LG