Linkovi

Skupština Srbije o ministarstvima - četiri više u odnosu na prošlu vladu


Skupština Srbije, arhivska fotografija
Skupština Srbije, arhivska fotografija

Više od šest mesesi posle parlamentarnih izbora i dve nedelje pred istek roka za formiranje nove vlade, poslanici u Skupštini Srbije počeli su raspravu o izmenama Zakona o ministarstvima, prema kojem će novi kabinet imati četiri ministarstva više nego prethodni.

Poslanici su na početku sednice izglasali stavljanje izmena Zakona o ministarstvima na dnevni red tek iz trećeg puta, jer se predsedavajući Vladimir Orlić žalio da na svom monitoru ne vidi rezultate glasanja. Predstavnici opozicije kazali su da je glasanje iz trećeg puta povreda poslovnika i kritikovali predložene izmene zakona.

Izmene zakona predviđaju da nova vlada ima 25 ministarstava, nova će biti Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine i Ministarstvo za javna ulaganja, što je do sada bila Kancelarija Vlade Srbije.

Dosadašnje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biće razdvojeno i formiraće se Ministarstvo prosvete kao zasebno i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Razdvojiće se i dosadašnje Ministarstvo omladine i sporta, pa će nova ministarstva biti Ministarstvo turizma i omladine i Ministarstvo sporta, a razdvajeno je i dosadašnje Ministarstvo kulture i informisanja, pa će se formirati Ministarstvo kulture i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, piše FoNet. Najavljeno je i formiranje Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izjavila je u ponedeljak da će se njen kabinet suočiti sa situacijom koja "nije viđena od Drugog svetskog rata", energetskom krizom, inflacijom, borbom za hranu i svetskim sukobom preko "proksija".

Kao prioritet vlade navela je energetsku politiku. Rekla je i da će sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu biti "neizostavna tema", ali nije rekla da li će nova vlada sanckije i uvesti.

Brnabić je potvrdila da će vlada biti formirana do 1. novembra i rekla da će u njoj biti "iznenađenja". Izvesno je da će SNS ponovo sarađivati sa SPS-om.

Mediji su preneli da će se o personalnim rešenjima govoriti na sednici Predsedništva i Glavnog odbora SNS, za vikend.

Formiranje Vlade Srbije je nekoliko puta odlagano, a 1. novembar je krajnji rok jer ističe 90 dana od konstituisanja Skupštine.

Iako nije poznat sastav Vlade, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije nagovestio njen rok trajanja - do 2024. godine, kada se održavaju redovni lokalni izbori.

XS
SM
MD
LG