Linkovi

Dronovi pogodili region Kijeva, Rusija nastavlja vazdušne napade


Arhiva - Krhotine za koje ukrajinske vlasti tvrde da su delovi "drona kamikaze" Šahed, iranske proizvodnje, na mestu udara na skladište goriva u Harkovu, Ukrajina, 6. oktobra 2022.
Arhiva - Krhotine za koje ukrajinske vlasti tvrde da su delovi "drona kamikaze" Šahed, iranske proizvodnje, na mestu udara na skladište goriva u Harkovu, Ukrajina, 6. oktobra 2022.

Ukrajinski zvaničnici rekli su u četvrtak da je region glavnog grada zemlje pogođen dronovima iranske proizvodnje kojima upravljaju ruske snage, dok je ukrajinska vojska saopštila da su ruske rakete pogodile 40 različitih naselja širom zemlje tokom proteklog dana.

Zamenik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko rekao je da su bespilotne letelice pogodile "kritične infrastrukturne objekte" oko Kijeva.

Zvaničnici su te bespilotne letelice opisali kao takozvane letelice kamikaze, koje nose eksploziv i zakucavaju se u metu.

Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandar Sjenkovič takođe je saopštio u četvrtak da je tokom noći u granatiranju ovog grada na jugu Ukrajine uništena petospratnica.

Vazdušni napadi su usledili dok su ukrajinski partneri radili na snabdevanju zemlje dodatnom protivvazdušnom odbranom.

"Što ruski teror postaje drskiji i okrutniji, svetu je očiglednije da je pomoć Ukrajini da zaštiti nebo jedan od najvažnijih humanitarnih zadataka za Evropu našeg vremena", rekao je u sredu ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Britanija je u četvrtak objavila da će poslati Ukrajini rakete sposobne da obaraju krstareće rakete, dok su se ministri odbrane NATO-a okupili u Briselu da razgovaraju o podršci ukrajinskoj vojsci.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je u sredu da, dok ruski predsednik Vladimir Putin "pokušava da natera neobučene, nesvesne ruske civile na prve linije fronta" kroz regrutaciju 300.000 rezervista, "Ukrajina je pokazala svetu da preovlađuju vojska i vojna moć slobodnog naroda koji se bori za svoju demokratiju i svoj suverenitet".

"Njihova hrabrost nas sve inspiriše", rekao je Ostin. "Putin je izabrao rat. Ali Ukrajina je izabrala da se brani. I to je uradilo tako veličanstveno".

Predsedavajući Združenog generalštaba američke vojske, general Mark Mili, optužio je Rusiju da je svojim nedavnim napadima počinila ratne zločine.

Predsedavajući Združenim generalštabom američke vojske general Mark Mili, sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin, ukrajinski ministar odbrane Oleksej Reniov i ukrajinski general-major Edvard Moskaliov tokom sasntaka u u sedištu NATO, u Briselu, 12. oktobra 2022.
Predsedavajući Združenim generalštabom američke vojske general Mark Mili, sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin, ukrajinski ministar odbrane Oleksej Reniov i ukrajinski general-major Edvard Moskaliov tokom sasntaka u u sedištu NATO, u Briselu, 12. oktobra 2022.

Rekao je da je Moskva "pojačala svoje udare na civilnu infrastrukturu, proizvodnju električne energije i brane. Rusija je namerno udarila na civilnu infrastrukturu sa ciljem da nanese štetu civilima. Na meti su starci, žene i deca Ukrajine. Neselektivni i namerni napadi na civile kao mete su ratni zločin u međunarodnim pravilima ratovanja".

Russia Attacks Ukraine with Iran-Made Drone
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Putin je rekao da su ruski raketni napadi ove nedelje na gradove širom Ukrajine, uključujući prestonicu Kijev, direktan odgovor na bombaški napad kamionom prošle subote koji je uništio deo strateškog Kerčkog mosta koji povezuje kopnenu Rusiju sa poluostrvom Krim. Rusija je zauzela poluostrvo 2014.

U sredu je moskovska služba bezbednosti FSB saopštila da je uhapsila osam osoba, uključujući pet Rusa, povezanih sa incidentom. Navodi se da su tri Ukrajinca i Jermena pomogla u izvođenju napada.

U saopštenju FSB se optužuje ukrajinska vojna obaveštajna služba da je pokrenula napad, što je okarakterisao kao "teroristički akt". FSB je za to okrivio eksploziv sakriven u zadnjem delu teretnog kamiona koji je detoniran na mostu.

FSB je tvrdio da je bomba od 22 tone korištena u napadu otpremljena iz ukrajinske luke Odesa pre nego što je krenula zaobilaznim putem kroz Bugarsku, Jermeniju i Gruziju.

Ukrajinski zvaničnici snažno su signalizirali da su izvršili napad, ali nisu zvanično preuzeli odgovornost. Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine nazvalo je rusku istragu "besmislicom".

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Frans pres i Rojters.

XS
SM
MD
LG