Linkovi

Petnaestoro mrtvih i 24 ranjenih u pucnjavi u školi u Rusiji


Na fotografiji sa video snimka vide se radnici hitnih službi kako iznose ranjene sa mesta pucnjave u školi u Iževsku u Rusiji, 26. septembra 2022.
Na fotografiji sa video snimka vide se radnici hitnih službi kako iznose ranjene sa mesta pucnjave u školi u Iževsku u Rusiji, 26. septembra 2022.

MOSKVA - Petnaest osoba je ubijeno, a 24 je ranjeno u jednoj školi u Iževsku, gradu na zapadu Rusije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova na Telegramu.

Policija regiona Udmurtija, čiji je Iževsk glavni grad, objavila je da se napadač ubio na licu mesta.

Ruski istražni komitet ga je identifikovao kao 34-godišnjeg Artjoma Kazanceva, koji je nekada išao u istu školu. Kako je navedeno, nosio je crnu majicu sa "nacističkim simbolima." Nisu objavljeni detalji o njegovoj motivaciji.

Odbor je saopštio da je 15 osoba, među kojima 11 dece, ubijeno u pucnjavi, a još 24 osobe, među kojima 22 učenika, je ranjeno u napadu.

Guverner Udmurtije, Aleksander Brečalov, rekao je da je napadač bio registrovan kao pacijent psihijatrijske klinike, i da je izvršio samoubistvo posle napada.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov opisao je pucnjavu kao "teroristički čin" i rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin dao sva potrebna naređenja relevantnim institucijama.

“Predsednik Putin duboko žali zbog smrti ljudi i dece u školi u kojoj se odigrao teroristički čin", rekao je Peskov novinarima.

Ruska Nacionalna garda kaže da je Kazancev upotrebio dva nesmrtonosna pištolja koje je sam adaptirao da ispaljuju prave metke. Pištolji nisu bili registrovani kod vlasti.

Školu u Iževsku pohađaju deca od 1. do 11. razreda.

Iževsk ima oko 640.000 stanovnika i nalazi se na oko 960 kilometara istočno od Moskve.

U zemlji je proglašeno tri dana žalosti.

XS
SM
MD
LG