Linkovi

Desničarka Đorđa Meloni pobednica parlamentarnih izbora u Italiji


Đorđa Meloni u izbornom štabu u Rimu, 25. septembra 2022.
Đorđa Meloni u izbornom štabu u Rimu, 25. septembra 2022.

RIM - Liderka desničarske partije Braća Italije Đorđa Meloni mogla bi da bude prva desničarska premijerka Italije posle Drugog svetskog rata, pošto su konzervativci osvojili najviše glasova na prevremenim parlamentarnim izborima u nedelju.

Projekcije konačnih rezultata pokazuju da bi desničarski blok mogao da ima većinu u oba doma parlamenta.

"Ne smemo zaborativi da ovo nije kraj, već početak. Od sutra dokazujemo koliko vredimo", rekla je 45-godišnja Meloni svojim pristalicama.

Meloni i njena vlada suočiće se sa brojnim izazovima - od rastućih cena energenata, rata u Ukrajini i usporenog ekonomskog rasta. Njena vlada verovatno neće biti formirana do kraja oktobra, do kada na čelu ostaje premijer u tehničkom mandatu Mario Dragi.

Potezi Đorđe Meloni pažljivo će se pratiti u evropskim prestonicama.

"Ono što je Italiji sada potrebno je stabilna vlada. I ovi rezultati pokazuju da možemo da je formiramo i nećemo propustiti tu priliku", kazao je Đovani Donzeli, član stranke "Braća Italije".

Đorđa Meloni svoju stranku profiliše kao britanske konzervativce i istovremeno prikriva njene fašističke korene.

Đorđa Meloni na glasačkom mestu u Rimu
Đorđa Meloni na glasačkom mestu u Rimu

"Ako formiramo vladu, radićemo u ime svih Italijana, sa ciljem da ujedinimo ljude i da se fokusiramo na ono što nas spaja, a ne razdvaja. Vreme je da budemo odgovorni", rekla je Meloni posle proglašenja rezultata.

Rezultati sa oko 97 odsto obrađenih biračkih mesta pokazuju da su Braća Italije osvojila oko 26 odsto glasova, 4 odsto više nego na izborima 2018, i preuzela primat na desnom spektru od Lige Matea Salvinija.

Liga je na ovim izborima osvojila 9 odsto glasova, što je veliki pad u odnosu na 17 odsto od pre četiri godine. Konzervativna partija Silvija Berluskonija osvojila je oko 8 odsto glasova.

Tri konzervativne stranke, međutim, imaju različite stavove o nekim temama i pitanje je da li mogu da ih pomire u vladi.

Salvini, na primer, preispituje zapadne sankcije Rusiji, i zajedno sa Berluskonijem je više puta iskazao divljenje prema Vladimiru Putinu. Meloni je, sa druge strane, najavila da će pratiti zapadnu politku prema Rusiji.

Mateo Salvini, Silvio Berluskoni i Đorđa Meloni na predizbornom mitingu u Rimu, septembar 2022.
Mateo Salvini, Silvio Berluskoni i Đorđa Meloni na predizbornom mitingu u Rimu, septembar 2022.

Drugačije gledaju i na to kako rešiti rastuću cenu struje i predlažu smanjenje poreza ili reformu penzionog sistema - što Italija teško može da priušti.

Meloni će preuzeti vladu od Dragija, bivšeg šefa Evropske centralne banke, koji je Italiju vodio u sladu sa politikom EU i jačao veze sa Parizom i Berlinom.

Pobedu Braće Italije prve su pozdravile opozicione desničarske stranke iz Španije i Francuske, kao i vladajući desničari u Poljskoj i Mađarskoj.

Rezultate, međutim, treba staviti u kontekst. Uprkos tome što su desničari pobedili, izlaznost je bila istorijski mala - 64 odsto, dok je pre četiri godine glasalo 73 odsto Italijana.

Desnica je iskoristila prednost italijanskog izbornog sistema koji favorizuje predizborne koalicije. Centrističke i stranke levog centra nisu uspele da se dogovore, pa će dobiti i manje mesta u parlamentu.

Demokratska partija osvojila je 19 odsto glasova, pokret Pet zvezdica je dobio 15 odsto, a centristička Akcija 8 odsto glasova.

XS
SM
MD
LG