Linkovi

Organizatori Prajda podneli zahtev za novu rutu, strane ambasade apeluju da se omogući šetnja


Konferencija za novinare koordinatora Evroprajda Gorana Miletića ispred Vlade Srbije
Konferencija za novinare koordinatora Evroprajda Gorana Miletića ispred Vlade Srbije

BEOGRAD - Šetnja u okviru Evroprajda biće održana u subotu 17. septembra, na potezu od Ustavnog suda do stadiona Tašmajdan - čak i ako bude formalno zabranjena od strane MUP-a, izjavio je koordinator Evroprajda Goran Miletić na vanrednoj konferenciji za novinare ispred Vlade Srbije.

On je rekao da su organizatori u petak ujutru podneli peticiju sa 27.000 potpisa Vladi Srbije sa zahtevom da se Prajd održi kako je planirano. Zahtev za novu rutu je predat MUP-u, nakon što je zabranjena prvobitna trasa šetnje, od Skupštine Srbije do Kalemegdana.

"Mi smo ponovo podneli prijavu MUP-u za protestsni skup... Krenućemo ispred Ustavnog suda, jer je Ustavni sud ranije proglasio zabranu neustavnom... Kretaćemo se dalje Bulevarom kralja Aleksandra, Beogradskom ulicom do stadiona Tašmajdan. Biće koncerti od 18 sati do ponoći", rekao je Miletić i dodao da su organizatori već napravili kompromis time što su pomerili koncerte sa Kalemegdana na stadion Tašmajdan.

MUP Srbije je prethodno zabranio šetnju u okviru Evroprajda, kao i kontraskup takozvanih "antiglobalista", citirajući bezbednosne razloge. Organizatori Prajda žalili su se na tu odluku, žalba je odbijena, a povodom sličnih zabrana prethodnih godina, Ustavni sud Srbije je ocenio da su zabrane neustavne, jer su negirale pravo na mirno okupljanje koje garantuje Ustav.

"Uprkos zabrani MUP-a mi ćemo šetati", rekao je Miletić i dodao da ipak veruje da će policija obezbediti skup.

Miletić je kritikovao saopštenje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u kojem se upozoravaju građani da mogu da budu prekršajno ili krivično gonjeni za učešće na zabranjenom skupu.

"Vrlo je razočaravajuče ono što tužlaštstvo saopštava, mi nismo od tužilaštva čuli da je kažnjen neko ko preti Prajdu", rekao je Miletić.

Koordinator Evroprajda ponovio je da organizatori svakodnevno imaju kontakte sa predstavnicima policije, Grada Beograda i Vlade Srbije, u vezi sa planiranom šetnjom, i da ti kontakti nikada nisu prekinuti.

Na pitanje da li će na Prajdu učestvovati i neko od predstavnika države, Miletić je rekao da su organizatori ranijih godina slali pozive zvaničnicima, ali da to više ne rade i da se vode rečenicom da se "na Prajd ne poziva, nego se dolazi".

Miletić je rekao da nema nikakav strah uoči planirane šetnje u subotu.

Ambasade SAD, Velike Britanije, Francuske i druge apeluju da se omogući šetnja

U zajedničkoj izjavi koju je na Tviteru objavila ambasada Holandije, a koju je potpisalo više desetina stranih predstavništava u Srbiji, pruža se podrška LGBT zajednici i apeluje na nadležne da omoguće mirnu šetnju u subotu.

"Nadamo se da će biti pronađeno rešenje pre subote, 17. septembra, koje će omogućiti da se marš u okviru Evroprajda održi mirno, zakonito i bezbedno", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Pismo su potpisale Australija, Austrija, Belgija, Kanada, Češka, Hrvatska, Belgija, Finska, Francuska, Nemačka, Danska, Irska, Italija, Japan, Holandija, Norveška, Portugal, Slovenija, Španija, SAD, Švajcarska, Velika Britanija, Ukrajina.

Vučić: Prajd nametnuta tema

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće da se bavi temom održavanja Evroprajda - "pokvareno nametnutom temom srskom narodu, onima koji su za i onima koji su dramatično protiv", prenosi FoNet.

Vučić je za TV Pink rekao da se time bavi MUP i da treba poštovati zakon, ali da "on nema nameru da ulazi u detalje".

Svi oni zajedno učestvuju u hibridnom ratu protiv Srbije i što bih nasedao na njhove trikove da govorimo o gotovo nevažnoj temi, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je 27. avgusta, kada je objavio da će mandatarka za sastav Vlade ponovo biti Ana Brnabić, da će šetnja u okviru Evroprajda biti zabranjena, da bi tu odluku više od dve nedelje kasnije objavio i MUP, koji je nadležan za zabrane skupova.

Kako je najavljeno iz njegovog kabineta, Vučić će se u subotu u 8.15 ujutru sastati sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom.

XS
SM
MD
LG