Linkovi

Republikanski kongresmen napadnut tokom govora u Njujorku


Trenutak napada na Lija Zeldina u Ročesteru, dok je držao govor na predizbornom mitingu
Trenutak napada na Lija Zeldina u Ročesteru, dok je držao govor na predizbornom mitingu

NJUJORK - Republikanski kandidat za guvernera Njujorka i aktuelni kongresmen, Li Zeldin, napadnut je dok je držao govor na predizbornom mitingu u Ročesteru. Napadač je navodno hteo da ga ubode nožem, a Zeldin nije ozbiljno povređen.

"Dobro sam. Srećom, uspeo sam da uhvatim napadača za ruku i zaustavim ga na par sekundi, dok ga drugi nisu savlavali", naveo je u saopštenju.

Zeldinovi saradnici rekli su da je napadač uhapšen, a kongresmen je nastavio svoj govor. On je protivkandidat demokrati i trenutnoj guvernerki države Njujork, Kejti Hokul, na izborima u novembru.

Napadač se popeo na binu dok je Zeldin držao govor. Na video snimku objavljenom na Tviteru vidi se kako dvojica muškaraca padaju na zemlju, a ljudi okolo pokušavaju da pomognu.

Šef Republikanske stranke u Njujorku Nik Lengvorti rekao je da je razmenio poruke sa Zeldinom.

"On je dobro, nije ozbiljno povređen. Samo je bila haotična scena", kazao je Lenvorti i dodao da je Zeldin dobio ogrebotine.

Guvernerka Njujorka osudila je napad i izjavila da je "osetila olakšanje kada je saznala da Zeldin nije povređen i da je osumnjičeni uhapšen". Lengvorti je tražio od guvernerke da Zeldinu dodeli obezbeđenje dok je u kampanji.

"Ovo je moglo biti mnogo gore i da se završi na način koji je neprihvatljiv".

Zeldin je republikanski kandidat za guvernera Njujorka i jedan od republikanaca koji podržava narativ Donalda Trampa o pokradenim izborima 2020.

XS
SM
MD
LG