Linkovi

Srbija i Egipat usvojili deklaraciju o strateškom partnerstvu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je dočekao predsednika Egipta Abdela Fataha el-Sisija (Fonet)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je dočekao predsednika Egipta Abdela Fataha el-Sisija (Fonet)

BEOGRAD - Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi u zvaničnoj je poseti Srbiji, što je prva poseta egipatskog predsednika u proteklih 35 godina. Sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, El Sisi je usvojio Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje, u kojoj između ostalog, stoji da će početi pregovori o Sporazumu o slobodnoj trgovini, i ističe međusobna podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti, prenosi Fonet.

Deklaracijom je predviđena politička koordinacija u bilateralnim i međunarodnim pitanjima, saradnja u oblastima odbrane i bezbednosti, privrede, poljoprivrede, energetske bezbednosti sa naglaskom na razvoju i diversifikaciji energetskih izvora.

Dve države su potpisale i 13 ugovora, među kojima i o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih i socijalnih pasoša, saradnji u oblasti visokog obrazovanja, memorandum o razumevanju u oblasti poljoprivrede, kao i nekoliko sporazuma o saradnji u oblasti kulture, umetnosti, medija.

El Sisiju, koji je u Beograd doputovao u utorak, u sredu je priređen svečani doček ispred Palate Srbija.

Vučić o "temelju za uspeh", El Sisi o Titu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, posle susreta sa predsednikom Egipta, da mu je velika čast što ima priliku da posle skoro četiri decenije ugosti predsednika Egipta, a "posebno tako velikog i značajnog lidera i iskrenog prijatelja Srbije kao što je Abdel Fatah el Sisi", prenosi Fonet. Ocenio je da poseta El Sisija ima "istorijski karakter".

Vučić je kazao da je deklaracija o strateškom partnerstvu "temelj na kojem bi velika zgrada uspeha u saradnji trebalo da bude podignuta". On je najavio da se nastoji i da se do kraja godine usaglasi ugovor o slobodnoj trgovini.

Vučić je rekao da je dogovorena prodaja žitarica Egiptu, a najavio je i mogućnost da se otvori direktna avio linija do Kaira, ukinuta zbog pandemije.

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na beogradskom aerodromu, 19. jul 2022.
Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na beogradskom aerodromu, 19. jul 2022.

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi izjavio je da je egipatska vizija da se mirnim putem reše krize i sukobi u svetu, posebno kada je reč o Ukrajini i Rusiji.

"Na državnom niovu razgovorali smo o zajedničkim interesima i događajima u svetu, Palestini, Libiji i Ukrajini, kako to utiče na svetsku ekonomiju", rekao je El Sisi na konferenciji za novinare.

Egipatski predsednik se zahvalio Vučiću na uručenom odlikovanju, i dodao da je ime nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita "veoma cenjeno u njegovoj zemlji", kao i ime Gamala Abdela Nasera u Srbiji.

El Sisi pomenuo je da je s Vučićem razgovarao o saradnji u brojnim oblastima, u kojima su potpisani sporazumi, i pozvao ga da učestvuje na konferenciji o klimatskim promenama u Šarm el Šeiku.

XS
SM
MD
LG