Linkovi

RSE: Grčka ulaže protest Srbiji zbog pada ukrajinskog teretnog aviona


Granata koju je prevozio teretni avion, koji se srušio kod Kavale
Granata koju je prevozio teretni avion, koji se srušio kod Kavale

BEOGRAD - Grčka će uložiti protest Srbiji zbog toga što nije blagovremeno obaveštena o naoružanju u ukrajinskom avionu koji se u subotu uveče srušio u blizini grada Kavale na severu zemlje, saopštili su u ponedeljak diplomatski izvori, javlja Radio Slobodna Evropa.

Antonov An-12 koji je prevozio 11,5 tona naoružanja i vojne opreme proizvedenih u Srbiji, uključujući minobacače i granate za obuku, pao je u plamenu, eksplodirajući pri udaru u polja kukuruza u subotu veče oko 20 časova. Poginulo je osam ukrajinskih članova posade.

Ranije je pilot prijavio problem sa motorom i dobio je dozvolu za prinudno sletanje u Kavalu, ali je signal aviona izgubljen ubrzo nakon poziva u 19.42.

Slike sa lica mesta prikazuju krhotine iz aviona, kojim je upravlja ukrajinska kargo avio-kompanija Meridian, razbacane po poljima.

Vučić: Sve je čisto kao suza

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema saznanja o eventualnom grčkom demaršu i da Srbija nema šta da krije.

"Sve je čisto kao suza. Poštovane su sve procedure. Tim avionom išle su vežbovne i osvetljavajuće mine za Bangladeš, što je potvrđeno i od njihove vlade. Nažalost, dogodila se tragična saobraćajna nesreća", rekao je Vučić.

On je dodao da će Beograd sačekati eventualni demarš Grčke kako bi se znalo zbog čega je upućen.

Stefanović: Podrška Grčkoj za istragu

Ministar Stefanović demantovao je spekulacije nekih medija da se tim avionom prevozi naoružanje Ukrajini.

"Od 2016. nije izdata dozvola za prevoz naoružanja iz Srbije u Ukrajinu ili Rusiju", naveo je Stefanović.

On je dodao da je Srbija i u ovom slučaju dosledno poštovala međunarodno pravo i ispunila sve međunarodne obaveze.

"Na miru pružamo podršku grčkim vlastima da o svemu sprovedu detaljnu istragu i obaveste javnost", naveo je Stefanović.

Grčke vlasti su ogradile lokaciju u subotu, a kasnije su zabranile kretanje u tom području, savetujući obližnjim stanovnicima da drže zatvorena vrata i prozore, dok vatrogasci sa specijalnom jedinicom za reagovanje na katastrofe istražuju područje.

Zvaničnik vatrogasne brigade rekao je u nedelju ujutro da bela prašina lebdi u vazduhu. Grčke vlasti su uveče saopštile da su testovi pokazali da supstance oslobođene u vazduhu nakon nesreće nisu toksične ili opasne po javno zdravlje.

Grčke opozicione stranke optužile su konzervativnu vladu da nije pružila informacije o teretu i pozvale je da dalje istraži incident.

Tužilac je pokrenuo istragu o nesreći.

XS
SM
MD
LG