Linkovi

Skot Morison izgubio na izborima u Australiji


Lider opozicione Laburističke stranke, Entoni Albaneze (levo) i bivši premijer Australije Skot Morison u kampanji
Lider opozicione Laburističke stranke, Entoni Albaneze (levo) i bivši premijer Australije Skot Morison u kampanji

SIDNEJ - Australijski premijer Skot Morison poražen je na parlamentarnim izborima, a pobedila je Laburistička partija koja će okončati skoro decenijsku vladavinu konzervativaca. Očekuje se da će laburisti vladati uz moguću podršku Zelenih i "nezavisnih".

Rezultati izbora pokazali su da je Morisonova Liberalno-nacionalna koalicija doživela najteži poraz u Zapadnoj Australiji i urbanim sedištima.

"Razgovarao sam sa liderom opozicije i budućim premijerom Entonijem Albanezeom. Čestitao sam mu pobedu na izborima", rekao je Morison koji će podneti ostavku i na mesto predsednika stranke.

Lider opozicije Entoni Albaneze
Lider opozicije Entoni Albaneze

Laburisti još nemaju 76 od 151 mesta u parlamemtu kako bi sami mogli da formiraju vladu. Konačni rezultati izbora biće objavljeni tek kada budu prebrojani i glasovi onih koji su glasali poštom.

Dobar rezultat Zelenih i grupe "nezavisnih", koji su vodili kampanju zasnovanu na jednakosti, borbi protiv klimatskih promena, doprineće da u australijskom parlamentu bude manje skeptika kada je reč o klimatskim promenama, kao i manje pristalica iskopavanja uglja - što je podržavala Morisonova vlada.

Laburisti su u kampanji kritikovali rastuću inflaciju i mali rast plata, dok je Morison isticao najmanju stopu nezaposlenosti u poslednjih 50 godina.

XS
SM
MD
LG