Linkovi

"Kriza na američkim putevima": Više od 40.000 žrtava nesreća prošle godine


ARHIVA - Saobraćajna nesreća u Talsi, u Oklahomi (Foto: Tanner Laws/Tulsa World via AP, File)
ARHIVA - Saobraćajna nesreća u Talsi, u Oklahomi (Foto: Tanner Laws/Tulsa World via AP, File)

Broj žrtava saobraćajnih nesreća u Sjedinjenim Državama prošle godine je skočio za 10,5 odsto na 42.915 - što je najviše stradalih na američkim putevima u jednoj godini od 2005., pokazuju preliminarne procene regulatora objavljene u utorak.

Godišnji rast je najviši od kako je Nacionalna uprava za bezbednost u saobraćaju (NHTSA) počela da koristi aktuelni sistem za praćenje žrtava 1975. godine.

Broj stradalih pešaka skočio je za 13 procenata na 7.342, što je najviše od 1981. godine. Broj ubijenih biciklista porastao je za 5 odsto na 985, najviše od 1980. godine, prema izveštaju NHTSA.

"Suočavamo se sa krizom na američkim putevima koju moramo zajedno da rešimo", rekao je američki sekretar za saobraćaj Pit Butidžidž.

Broj smrtnih slučajeva u saobraćaju naglo je porastao nakon izlaska iz pandemijskog karantina 2020. godine, kako je veći broj ljudi počeo da vozi nepažljivo.

"Povećanje broja slučajeva opasne vožnje - prekomerna brzina, nepažnja, vožnja pod uticajem narkotika i alkohola, vožnja bez pojaseva - tokom pandemije, uz puteve napravljene za brzinu a ne bezbednost, izbrisalo je deceniju i po napretka u smanjenju saobraćanih nesreća, povreda i smrti", navelo je u saopštenju Udruženje guvernera za bezbednost na autoputevima.

Broj žrtava saobraćajnih nesreća 2020. godine je porastao za 6,8 odsto. Ta cifra je sada 18 odsto iznad nivoa pre pandemije, 2019. godine.

NHTSA je navela da je stopa smrtnosti 2021. godine neznatno pala - 1,33 žrtve na 160 miliona pređenih kilometara. To je pad u odnosu na 1,34 2020. godine, što je bila najveća stopa od 2007. godine.

Jedan of faktora za veliki rast 2020. godine bila je i riskantnija vožnja - kako je na američkim putevima bilo manje vozača zbog pandemije, neki su smatrali da će policija ređe da izdaje kazne, navode eksperti.

XS
SM
MD
LG