Linkovi

Izrael: Putin se izvinio zbog izjava Lavrova o Hitleru


ARHIVA - Izraelski premijer Naftali Benet i ruski predsednik Vladimir Putin tokom susreta u Sočiju, 22. oktobar 2021.(Foto: Evgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin via AP)

Izraelski premijer Naftali Benet rekao je u četvrtak da se ruski predsednik Vladimir Putin izvinio zbog izjava svog šefa diplomatije Sergeja Lavrova koji je, između ostalog, rekao da je Adolf Hitler bio Jevrejin.

Benet je posle telefonskog razgovora sa Putinom rekao da je prihvatio izvinjenje i da se zahvalio ruskom lideru zato što je "pojasnio svoje poštovanje prema jevrejskom narodu i sećanju na Holokaust".

Izrael je prethodno oštro kritikovao Rusiju zbog - kako je naveo - "neoprostivih" komentara Lavrova o nacizmu i antisemitizmu - uključujući tvrdnje da je Hitler imao jerejske korene. Izrael, koji je pozvao ruskog ambasadora na razgovor, rekao je da se u tom komentaru Jevreji krive za sopstveno ubijanje u Holokaustu.

Komentari ruskog šefa diplomatije, dati u jednom intervjuu za italijanske medije, doveli su do značajnog zahlađenje u odnosima dve zemlje u trenutku dok Izrael nastoji da zauzme neutralnu poziciju između Rusije i Ukrajine i ostane u dobrim odnosima sa Moskvom zbog svojih bezbednosnih potreba na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG