Linkovi

Glavna voditeljka vesti u Severnoj Koreji dobila luksuznu kuću


Glanva voditeljka vesti u Severnoj Koreji i Kim Džong Un u novoj kući
Glanva voditeljka vesti u Severnoj Koreji i Kim Džong Un u novoj kući

Glavna voditeljka vesti na državnoj televiziji u Severnoj Koreji, Ri Čun Hi, dobila je na poklon od Kim Džong Una luksuznu kuću, a on je zamolio da snažno nastavi da služi svojoj zemlji i Radničkoj partiji, preneli su mediji.

Eksperti kažu da Kim želi da ojača svoju podršku među severnokorejskom elitom, dok se zemlja i dalje bori sa pandemijom i političkim problemima.

"Kim je rekao da poklon nije ništa u odnosu na "blago" kakvo je ona i koliko je svojim radom doprinela partiji za više od 50 godina, otkako je bila devojčica", prenela je severnokorejska državna agencija KCNA.

Ri je dobila kuću u novom kvartu pored reke u Pjongjangu. Osim nje, luksuzne nekretnine u dobili i drugi zaslužni građani.

Kim Džong Un na otvaranju novog lukusuznog stambenog naselja
Kim Džong Un na otvaranju novog lukusuznog stambenog naselja

"Davanjem kuća onima koji su mu lojalni, Kim želi da ojača njihovu privrženost i interno jedinstvo. Ri Čun Hi je klasičan primer za to jer je snažno propagirala raketne probe i praktično je Kimova glasnogovornica", kaže Mun Seong Muk iz južnokorejskog Instituta za nacionalnu strategiju.

Ri, koja ima 79 godina, kazala je da se u svojoj novoj kući oseća kao u hotelu i da su ona i članovi porodice "celu noć proveli plačući dirnuti gestom partije".

Ri je počela da radi na državnoj televiziji radnih 70ih, kada je zemljom vladao Kim Il Sung, i vremenom je postala zaštitno lice propagande na nacionalnoj televiziji.

Mun kaže da Ri tretiraju kao člana kabineta.

XS
SM
MD
LG