Linkovi

Bajden doputovao u Brisel, objaviće nove sankcije Rusiji


Američki predsednik Džo Bajden stiže u posetu Briselu (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)
Američki predsednik Džo Bajden stiže u posetu Briselu (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)

VAŠINGTON - Predsednik SAD Džo Bajden doputovao je u sredu u Brisel gde će se sastati sa predstavnicima NATO, EU i G7.

Savetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven je novinarima, na putu za Brisel, rekao će Sjedinjene Države u četvrtak objaviti paket sankcija protiv ruskih političara i oligarha.

Saliven je takođe najavio da će se lideri G7, takođe u četvrtak, saglasiti da se koordinišu po pitanju sprovođenja sankcija, što će se odnositi i na Kinu, i da planiraju da izdaju saopštenje o tome.

Naveo je i da će se američki predsednik sa evropskim saveznicima konsultovati u pogledu mogućnosti sajber napada i upotrebe hemijskog oružja u Ukrajini. Bajden je u sredu, uoči odlaska u Brisel, upozorio da postoji stvarna prijetnja da bi Rusija mogla da upotrijebi hemijsko oružje.

Saliven je naveo i da se intenzivno razgovara o smanjenju evropske zavisnosti od ruskog gasa i da SAD razmatraju načine da povećaju isporukue prirodnog tečnog gasa Evropi narednih nedelja, prenosi agencija Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratiće se, virtuelno, na NATO samitu u četvrtak. Najavio je da će od Zapada tražiti da pooštri sankcije i pošalje dodatnu pomoć Ukrajini.

Bajden će u Briselu razgovarati sa liderima NATO i evropskih zemalja, a potom putuje u Poljsku gde će se sastati sa predsednikom Andžejem Dudom.

Izvori upućeni u situaciju rekli su za Rojters da Bajden razmatra uvođenje sankcija članovima ruske Dume. Vol strit džurnal objavio je da će 300 članova Dume biti pod sanckijama.

U Beloj kući je rečeno da nema konačne odluke o tome ko će biti sankcionisan i kako.

"Objavićemo dodatne mere u dogovoru sa saveznicima u četvtrak, kada predsednik bude razgovarao sa njima", poručeno je iz Bele kuće.

Bajden će prisustvovati hitnom NATO samitu u četvrtak, sastaće se sa liderima G7 i obratiti se na sednici Evropskog saveta.

Takođe će razgovarati sa zvaničnicima o dodatnoj vojnoj pomoći Ukrajini. Tokom posete Poljskoj planirano je da se sastane sa američkim vojnicima koji su tamo raspoređeni.

XS
SM
MD
LG