Linkovi

Rusija upozorila da su odnosi sa SAD "blizu prekida"


ARHIVA - Susret predsednika SAD i Rusije, Džoa Bajdena i Vladimira Putina, u Ženevi, 20. februar 2022. (Foto: SAUL LOEB / POOL / AFP)
ARHIVA - Susret predsednika SAD i Rusije, Džoa Bajdena i Vladimira Putina, u Ženevi, 20. februar 2022. (Foto: SAUL LOEB / POOL / AFP)

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u ponedeljak da je pozvalo američkog ambasadora Džona Salivena na razgovor da bi mu prenelo da su bilateralni odnosi dve zemlje na ivici kolapsa zbog izjava predsednika Džoa Bajdena o ruskom lideru Vladimiru Putinu.

Predsednik Bajden je prošle nedelje rekao da je Putin ratni zločinac zbog invazije na Ukrajinu.

"Takve izjave američkog predsednika, nedostojne za državnika tako visokog ranga, dovele su rusko-američke odnose na ivicu prekida", navelo je ministarstvo u saopštenju.

Iz Kremlja je ranije saopšteno da su Bajdenove izjave "lična uvreda" za predsednika Putina.

Ministarstvo je takođe prenelo Salivenu da će Rusija odgovoriti "čvrsto i odlučno" na neprijateljske poteze protiv te zemlje.

Američki Stejt department potvrdio je da je održan sastanak američkog ambasadora i predstavnika ruske vlade na kojem je Saliven, kako je saopšteno, zahtevao od Moskve da poštuje međunarodno pravo i da omogući da američki državljani privedeni u Rusiji imaju pristup konzularnim uslugama.

Portparol Ned Prajs rekao je novinarima da je "u potpunosti neprihvatljivo" to što Sjedinjenim Državama nije omogućeno da pruže konzularne usluge privedenim Amerikancima.

"Užasno je nerazumno kada o "neprikladnim komentarima" govori zemlja odgovorna za masovni pokolj, uključujući vazdušne udare i napade koji su doveli do gubitka civilnih života", rekao je Prajs novinarima.

Rusija je poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu 24 februara zbog, kako je saopštila, specijalne operacije da se umanje njeni vojni kapaciteti i proteraju opasni nacionalisti.

Ukrajinske snage pružaju snažan otpor ruskim trupama, a Zapad je uveo oštre sankcije Moskvi zbog invazije, da bi je naterao da povuče trupe.

XS
SM
MD
LG