Linkovi

Zapad: Ruske snage bombarduju gradove, ali bez napretka na terenu


Vatrogasaci gase požar u zgradi u Harkovu nakon ruskog raketnog napada (Foto: AP/Pavel Dorogoy)
Vatrogasaci gase požar u zgradi u Harkovu nakon ruskog raketnog napada (Foto: AP/Pavel Dorogoy)

Ruske snage bombarduju gradove u Ukrajini i ubijaju civile, ali više ne napreduju na terenu, saopštile su u četvrtak zapadne zemlje dok je rat, za koji se Moskva nadala da će brzo okončati pobedom, ušao u četvrtu nedelju.

Rusija je napala Ukrajinu iz četiri pravca - poslala je dva ogromna vojna konvoja ka Kijevu, iz severozapada i severoistoka, sa istoka se približila drugom po veličini gradu Harkovu, i raširila na jugu iz Krima.

Međutim, neimenovani visoki zvaničnik Pentagona rekao je da je napredak ruskih snaga "uglavnom zaustavljen" i da nema mnogo promena.

Dodao je da su ruske kopnene snage i dalje 15 kilometara severno od grada i 30 kilometara ka istoku, ali da se artiljerija približava prestonici.

Ruske snage su, kako je naveo, ispalile više od hiljadu projektila od početka invazije. Primećena je i pojačana aktivnost u Crnom moru, blizu Odese, ali nema nagoveštaja neposredne akcije", rekao je američki zvaničnik novinarima.

Britanska vojna obaveštajna služba saopštila je u prethodno da je invazija "uglavnom u zastoju" na svim frontovima i da su ruske snage pretprele teške gubitke zbog čvrstog i dobro koordinisanog ukrajinskog otpora, prenosi agencija Rojters.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da će snabdevanje Ukrajine protivvazdušnim sistemima biti destabilizujući faktor koji neće doneti mir u zemlji.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je u sredu od američkog Kongresa da uradi više da Ukrajinu zaštiti od ruske invazije, uključujući uspostavljanje zone zabrane letova i slanje letelica i protivvazdušnih sistema.

Portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova ocenila je da bi "dugoročno, te isporuke mogle da imaju mnogo opasnije posledice".

Moskva je u četvrtak takođe saopštila da su četvrti dan zaredom nastavljeni mirovni razgovori, putem video linka, i da se raspravljalo o vojnim, političkim i humanitarnim pitanjima.

Međutim, iz Kremlja je saopšteno da još nema sporazuma.

"Naša delegacija ulaže ogroman napor. Naša delegacija je spremna da radi non-stop, ali na žalost ukrajinska strana nema istu energiju", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Savetnik ukrajinskog predsednika i jedan od glavnih ukrajinskih pregovarača Mihailo Podoljak rekao je da su pregovori složeni.

"Stavovi strana su različiti. Za nas, ključna pitanja su neprikosnovena", poručio je Podoljak.

Zapadni zvaničnici takođe su saopštili da su stavovi dve strane i dalje udaljeni.

"Obe strane su ozbiljne u pogledu razgovora, ali postoji veoma veliki jaz između stavova", rekao je jedan zvaničnik.

Podoljak je takođe u četvrtak osudio Rusiju zbog pogrešnog predstavljanja ruskog napada na Ukrajinu.

"Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Zaharova otvoreno govori da je napade na gradove teškom artiljerijom, letelicama, krstarećim raketama, iscenirao NATO. Multimilionske tužbe, naknada štete porodicama mrtvih, krivične presude za ratne zločine će je naterati da uvidi istinu", napisao je Podoljak.

XS
SM
MD
LG