Linkovi

Međunarodni sud pravde naložio Rusiji da zaustavi vojne operacije u Ukrajini


ARHIVA: Sedište Međunarodnog suda pravde u Hagu (Foto: REUTERS/Eva Plevier)
ARHIVA: Sedište Međunarodnog suda pravde u Hagu (Foto: REUTERS/Eva Plevier)

Međunarodni sud pravde naložio je u sredu Rusiji da zaustavi vojne akcije u Ukrajini.

"Ruska Federacija mora odmah da obustavi vojne operacije koje je započela 24. februara 2022. godina na teritoriji Ukrajine", navodi se u odluci najvišeg suda Ujedinjenih nacija, koju je podržalo 13 sudija, dok je dvoje bilo protiv.

Takođe su dodale da Rusija mora da osigura da druge snage pod njenom kontrolom ili koje Moskva podržava ne nastave vojnu operaciju.

Ukrajnski predsednik Volodimir Zelenski je posle presude suda tvitovao da je Ukrajina ostvarila potpunu pobedu nad Rusijom pred Međunarodnom sudom pravde, da je presuda obavezujuća i da Rusija mora odmah da je ispoštuje.

"Ignorisanje naredbe će dodatno izolovati Rusiju", poručio je Zelenski.

Presude Međunarodnog suda pravde su obavezujuće, ali ne postoje direktni načini za njihovo sprovođenje i u nekim retkim slučajevima, neke zemlje su ih ignorisale.

Ukrajina je pokrenula proces pred sudom ubrzo nakon početka ruske invazije navodeći da je rusko opravdanje - da je preduzela akciju da spreči genocid u istočnoj Ukrajini - neosnovano.

Zastupnici Ukrajine su na pretresu naveli da nema pretnje od genocida u istočnoj Ukrajini i da Konvencija o genocidu UN iz 1948. godine, koju su obe zemlje potpisale, ne dozvoljava invaziju da se on spreči.

Rusija nije prisustvovala sudskom pretresu 7. marta "zbog apsurdnosti tužbe". Međutim, u pisanom dokumentu upućenom sudu navela je da on ne bi trebalo da nameće bilo kakve mere.

Moskva tvrdi da to što je ruski predsednik Vladimir Putin upotrebio reč genocid ne znači automatski da je implicirao da svoje poteze zasniva na Konvenciji o genocidu, te da bez spora u pogledu tumačenja tog sporazuma, sud nema nadležnost.

Međutim, predsedavajuća sutkinja Džoan Donahju navela je da sud ima dovoljno informacija da se dve zemlje spora u pogledu tumačenja konvencije da bi se donela preliminarna odluka.

XS
SM
MD
LG