Linkovi

Novi razgovori evropskih lidera sa Putinom bez rezultata


Francuski predsednik Emanuel Makron i ruski predsednik Vladimir Putiin na konferenciji za anovinare u Moskvi, 7. februar 2022. godine (Foto: AP /Thibault Camus, Pool)
Francuski predsednik Emanuel Makron i ruski predsednik Vladimir Putiin na konferenciji za anovinare u Moskvi, 7. februar 2022. godine (Foto: AP /Thibault Camus, Pool)

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu tokom telefonskog razgovora u nedelju da je zabrinut zbog mogućeg skorog napada na ukrajinski grad Odesu, navodi se u saopštenju iz Makronovog kabineta.

Makron je takođe naglasio važnost da se pregovorima dođe do rešenja ukrajinske krize i da se zaštite ukrajinski nuklearni objekti.

Putin je u nedelju, tokom telefonskog razgovora sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdganom, saopštio da njegova kampanja u Ukrajini ide po planu i da se neće okončati dok Kijev ne prestane da se bori.

Zvaničnik Makronovog kabineta prethodno je naveo da je francuski lider od Putina tražio da okonča vojne operacije u Ukrajini i da su dvojica lidera razgovarala gotovo dva sata.

Neimenovani zvaničnik naveo je i da je razgovor bio usredsređen na bezbednost nuklearnih elektrana i da je Putin preneo Makronu da ne planira da ih napadne, te da je u principu pristao na dijalog Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Ukrajine i Rusije o tom pitanju.

Sa ruskim liderom u nedelju je razgovarao i izraelski premijer Naftali Benet, dan nakon iznenadnog puta u Moskvu na razgovore o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Benet je takođe razgovarao sa nemačkim kancelarkom Olafom Šolcom tokom posete Berlinu u subotu, kao i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Benet je više puta telefonom razgovarao i sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim - uključujući i nedelju ujutro - u okviru diplomatskih napore da posreduje između Ukrajine i Rusije nakon više od nedelju borbi.

Sa Zelenskim su u nedelju razgovarali i francuski predsednik ,koji je ukrajinskog lidera obavestio o najnovijem razgovoru sa Putinom, i britanski premijer Boris Džonson koji je preneo da će sa međunarodnim saveznicima raditi na tome da se Ukrajini obezbedi dodatna vojna oprema.

XS
SM
MD
LG