Linkovi

Gradonačelnik Mariupolja: Rusi pojačali granatiranje


Posledice ruskog granatiranja Mariupolja (Foto: AP/Evgeniy Maloletka)
Posledice ruskog granatiranja Mariupolja (Foto: AP/Evgeniy Maloletka)

Ruske trupe pojačale su granatiranje ukrajinskog lučkog grada Mariupolja i u napadima koriste avijaciju, izjavio je gradonačelnik Vadim Bojčenko.

Grad je u teškoj opsadi. Bezobzirno granatiranje stambenih oblasti senastavljam kao i vazdušni napadi", rekao je Bojčenko ukrajinskoj državnoj televiziji.

Prema njegovim rečima, na hiljade dece, žena i starijih građana otvorena je vatra kada su tokom jutra prispelu na moguću evakuaciju humanitarnim koridorom.

Russia je dala obećanje da će prekinuti granatiranje Mariupolja, lučkog grada sa 430.000 stanovnika i Volnovakha, grada na istoku zemlje, ali je prema njegovim to prekršila.

Rusija je tokom invazije na Ukrajinu ostvarila napredovanje na jugu zemlje - nastojeći Ukrajini da onemogući izlaz na more, izveštava agencija Asošijeted pres.

Zauzimanje grada Mariupolja, koji je pod napadima poslednjih šest dana, omogućio bi Rusiji da uspostavi kopneni koridor do Krima - ukrajinskog polustrva koje je nelegalno anektirala 2014. godine.

Sa druge strane i rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da ruske trupe sprovode ofanzivu u Ukrajini i zauzele su nekoliko gradova i sela, prenosi ruska nezavisna agencija Interfaks.

U saopštenju Ministarstva odbrane Rusije navedeno je da su u borbama nadomak Žitomira, oko 100 km zapadno od Kijeva, oborena četiri ukrajinska borbena aviona Su-27.

Državna agencija TASS objavila je da su ruske snage od početka invazije na Ukrajinu 24. februara uništile 69 aviona na zemlji i 21 u vazduhu, izvestila je agencija Rojters.

Inače, Rusija i Ukrajina će u ponedeljak održati treću rundu pregovora o okončanju neprijateljstava, objavio je ukrajinski pregovarač David Arakhamija na društvenoj mreži Fejsbuk – ne navodeći više detalja.

Ukrajina i Rusija su se u četvrtak saglasile da uspostave humanitarne koridore kako bi se civilima omogućilo da napuste neke od borbenih zona.

Prema informacijama sa terena, bilo je kršenja primene tih dogovora.

XS
SM
MD
LG