Linkovi

Oslobođeni taoci iz sinagoge u Teksasu, napadač ubijen


Policijsko vozilo blizu sinagoge u kojoj je napadač držao taoce
Policijsko vozilo blizu sinagoge u kojoj je napadač držao taoce

Ekipa FBI-a za talačke situacije opkolila je sinagogu u Kolivilu, Teksasu, kako bi izbavila taoce koje je držao naoružani otmičar. Veruje se da je napadač upao u sinagogu tokom verske službe, a cela situacija je trajala više od 10 sati.

Svi taoci su uspešno spaseni iz sinagoge i nisu povređeni, a otmičar je ubijen, saopštio je šef policije Kolivila Majkl Miler.

Naoružani muškarac je najpre četvoro ljudi, uključujući i rabina, uzeo za taoce. Tokom višesatnih pregovora sa policijom, jedan od talaca je pušten, a troje ih je ostalo zatočeno.

Novinari koji su izveštavali sa lica mesta čuli su pucnje i eksplozije, a ubrzo potom je guverner Teksasa Greg Abot objavio da je kriza završena.

FBI nije objavio šta je uzrok smrti napadača.

Britansko ministarstvo je, u odgovoru televiziji Skaj njuz, potvrdilo da je u Teksasu stradao britanski državljanin, ali nije eksplicitno odgovorilo na pitanje da li je on otmičar.

Policija Kolivila je došla po pozivu u subotu oko 10.40 pre podne po lokalnom vremenu, za vreme službe u sinagogi koja je bila prenošena uživo na internetu. Na snimku se čuje kako muškarac ponavlja da "ne želi nikoga da povredi i da misli da će umreti".

Pregovarači FBI su brzo uspostavili kontakt sa otmičarem koji je izneo zahtev da razgovara sa jednom zatvorenicom u federalnom zatvoru.

Predsednik SAD Džo Bajden pohvalio je "hrabrost" lokalne, državne i federale policije.

"U narednim danima ćemo saznati više o motivima otmičara. Ali, želim da budem jasan -suprotstavićemo se svakom ko širi mržnju, antisemitizam i ekstremizam u ovoj zemlji", saopštio je Bajden.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je za ABC da je otmičar tvrdio da je brat pakistanske naučnice Afie Sidiki, koja služi 86-godišnju zatvorsku kazun u Americi zbog toga što je pucala na vojsku i FBI 2010.

Međutim, to nije zvanično potvrđeno.

XS
SM
MD
LG