Linkovi

Jošihide Suga na putu da postane novi premijer Japana


Japanski premijer Šinzo Abe i njegov naslednik Jošihide Suga posle izbora u Liberalno demokratskoj partiji
Japanski premijer Šinzo Abe i njegov naslednik Jošihide Suga posle izbora u Liberalno demokratskoj partiji

Šef kabineta japanskog premijera Jošihide Suga pobedio je na izborima u vladajućoj Liberalno demokratskoj partiji i očekuje se da tokom nedelje zameni premijera Šinzo Abea, koji je najavio da se povlači zbog lošeg zdravlja.

Očekuje se da njegovo imenovanje na mesto predsednika vlade bude u sredu kada se o tome glasa u parlamentu, u kojem Liberalno demokratska partija ima većinu.

Novoizabrani lider stranke Suga zahvalio je Abeu i obećao da će nastaviti sa reformama, ekonomskom i spoljnom politikom.

"Rođen sam kao najstariji sin farmera u Akiti. Bez ikakvih veza ili znanja, ušao sam u politiku i krenuo od nule, a danas sam izabran za lidera LDP. Posvetiću se u potpunosti Japanu i njegovim građanima", rekao je Suga.

Sugu, koji nema mnogo iskustva u spoljnoj politici, očekuju brojni geopolitički izazovi poput uspostavljanja odnosa sa novim američkim predsednikom i balansiranja sa Kinom.

Spekuliše se i da bi mogao da raspiše prevremene parlamentarne izbore kako bi osigurao da naredne godine dobije na izborima u LDP-u i tako ostvari pun trogodišnji mandat kao lider partije.

XS
SM
MD
LG