Linkovi

U Srbiji 196 novoobolelih, preminulo šest


Arhiva - Epidemiolog Predrag Kon

U 24 sata između četvrtka i petka, u Srbiji je registrovano 196 novoobolelih od korona virusa, na 5.906 testiranih, dok je šest osoba umrlo.

Kako je rečeno danas na konferenciji za novinare Kriznog štaba za borbu protiv Kovida 19, na respiratoru je 65 osoba, a izlečeno 1.379.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je od početka epidemije ukupno obolelo 9.205 osoba, a smrtnih slučajeva je 185, dok je hospitalizovano 2.376 pacijenata.

Kon je rekao da ima lekara koji tvrdeda je prokuženost znatno veća nego što jeste, ali da za to nema dokaza.

Mi vidimo da virus ne cirkuliše toliko, imamo 3,3 odsto pozitivnosti, rekao je Kon.

Najavio je da će se u maju sprovesti orijentaciona studija na 7.000 porodica, a kasnije na leto i studija sa 70.000 ljudi, kada će se znati stvarna prokuženost i stanje imuniteta u populaciji

Kon je naglasio da su stariji od 65 godina sada u fokusu interesovanja, i da oni treba da se što više rekreiraju i kreću.

Na pitanje novinara o tome da svakog dana premine pet ili šest ljudi, Kon je kazao da je to što se danas dešava rezultat onoga što se događalo pre dve ili tri nedelje.

Ono što nije smelo da se dogodi, a dogodilo se, je ulazak virusa u staračke domove.

Kon je kazao da ga, kao epidemiologa, ne brine ukidanje vanrednog stanja jer se ono tiče policijskog časa, ali da će i posle toga ostati na snazi mere kroz zabranu javnog okupljanja u zatvorenom prostoru, sve dok ne bude ukinuta pandemija. Naglasio je da ne očekuje da će se mere ponovo uvoditi.

Stariji će moći sa ukidanjem vanrednog stanja da se normalno kreću, rekao je Kon i dodao da zabrana kontakta važi pre svega zbog njih.

Kon je rekao da je uvek moguće da se pojavi veći broj obolelih posle ublažavanja mera od ponedeljka, ali to bi bila ekscesna situacija, kao u slučaju gerontoloških centara.

"Svi koriste zaštitne mere, svi bi trebalo da koriste, onda je ta mogućnost znatno smanjena", rekao je Kon i naglasio da će se posebno pratiti vrtići.

Imunolog Srđa Janković rekao je da je najvažnija poruka za ovaj vikend - bez okupljanja i zabrana kontakata. Ako se svi budemo tako ponašali, nema bojazni da ćemo pokvariti postignute rezultate, ocenio je on.

XS
SM
MD
LG