Linkovi

Brnabić: Ponovo najteži dan, preminulo još osam ljudi, novozaraženih 305


Arhiva - Radnici medicinskih službi u borbi protiv koronavirusa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u petak popodne da je današnji dan "najgori" od početka borbe protiv koronavirusa i da je od četvrtka od 15 sati preminulo još osam ljudi, što je najveći broj umrlih u jednom danu od početka epidemije. Broj novozaraženih je 305, rekla je Brnabić.

Ministarstvo zdravlja podsetilo je da je od početka epidemije obolelo 1.476, a da je umrlih ukupno 39.

Od ukupnog broja obolelih hospitalizovano je 874 pacijenata, a na respiratoru ih je 81.

Do danas u 15 časova u Srbiji je ukupno testirano 5.756 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Danas je preminulo šest muškaraca i dve žene, a njihova prosečna starost je 70,7 godina i svi su imali i druge bolesti.

Stigla pomoć iz Rusije

Premijerka Srbije Ana Brnabić objavila je najnovije rezultate na vojnom aerodromu Batajnica, gde je zajedno sa ministrom odbrane Aleksandarom Vulinom dočekala prvi avion koji je dovezao pomoć u opremi iz Rusije.

"Došli ste na dan kad se plašimo da smo možda ušli u eksponencjalni rast", rekla je Brnabić zahvaljujući se predstavnicima Ruske Federacije.

Zahvalila se predstavnicima Rusije zato što su "došli sa lekarskim timovima, posebnim jedinicama za atomsko-biološko-hemijsku odbranu, motornim vozilima za dezinfekciju i kontenjnerima medicinske opreme".

"Sve će nam ovo trebati", zaključila je Brnabić.

"Za samo tri ovakva dana, naši kapaciteti pucaju, Nemojte da vas zavara lepo vreme", kazala je Brnabić obraćajući se javnosti Srbije.

Poručila je da je Srbija spremna da uvede najstrože restriktivne mere ako se širenje nastavi današnjim tempom.

Brnabić je rekla da brojevi koje vidimo danas nisu od juče, već su odraz nediscipline od pre nekoliko dana, ali je epidemiolog Predrag Kon na redovnoj konferenciji za štampu tima za borbu protiv epidemije ukazao da su danas umrli ljudi zaraženi pre tri sedmice.

MUP pojasnio kada ljubimci smeju u šetnju

Odgovarajući na pitanje jednog građanina, nakon objave o novom važenju zabrane kretaja, MUP Srbije pojasnio je preko svog naloga na Instagramu da je šetnja kućnih ljubimaca dozvoljena od 23 sata do 01, kao i nedeljom od 08 do 10 sati, s obzirom na to da je čitavog tog dana na snazi policijski čas.

Naime, nakon što je objavljeno da je produžena zabrana kretnja za vikend i da će ona važiti od 13 sati u subotu do ponedeljka u pet sati izjutra, u javnosti su se pojavile nedoumice po pitanju toga kada vlasnici pasa mogu da izvedu svoje ljubimce u šetnju, odnosno koliko će sati kućni ljubimci "biti osueđeni" da trpe bez preko potrebnih šetnji.

"Za svaki izlazak s kućnim ljubimcima važi ograničenje od najviše 20 minuta", naglašava MUP na kraju svog odgovora.

Veliko angaživanje Vojske Srbije

Vojska Srbije obezbeđuje 40 zdravstvenih centara u 20 gradova, 17 prihvatnih i centara za azil, 149 socijalnih ustanova za odrasla i stara lica i 18 graničnih prelaza, izjavio je portparol Ministarstva odbrane i Vojske major Milan Gujanica, prenosi FoNet.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije obezbeđuje smeštaj i ishranu i spoljnje obezbeđenje u objektima za zdravstveni nadzor za naše građane koji dolaze iz inostranstva u Moroviću, Subotici i Letenci kod Novog Sada, a za još 11 objekata za zdravstveni nadzor daje samo obezbeđenje.

Pripadnici Vojske Srbije ispred zdravstvenih cenata, nakon uvođenja vanrednog stanja u cilju borbe protiv epidemije koronavirusa, u Beogradu, 18. marta 2020. (Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije)
Pripadnici Vojske Srbije ispred zdravstvenih cenata, nakon uvođenja vanrednog stanja u cilju borbe protiv epidemije koronavirusa, u Beogradu, 18. marta 2020. (Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije)

Gujanica je poručio da je Vojna bolnica u Novom Sadu spremna za prijem i lečenje 100 teže obolelih pacijenata, a pomoć u lečenju pružiće i penzionisani lekari te ustanove koji su se odazvali pozivu.

Pripadnici Vojske Srbije već rade na uređenju privremenih bolnica u sportskoj hali "Ranko Žeravica" na Novom Beogradu i u hali "Aleksandar Nikolić", a biće angažovani i na uređenju prostora za privremenu bolnicu u beogradskoj Areni, naveo je Gujanica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG