Linkovi

UNS: U prošloj godini povećan broj napada na medijske radnike


Napadi na novinare su u porastu, Foto: VOA (ilustracija)
Napadi na novinare su u porastu, Foto: VOA (ilustracija)

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da je u 2019. godini zabeleženo 90 slučajeva u kojima su se novinari i medijski radnici žalili tom udruženju na napade, pritiske i pretnje ili su takvi incidenti objavljeni u medijima, te da je ovaj broj u porastu odnosu na prethodne dve godine.

UNS je u 2018. evidentirao 54 slučaja napada, pritisaka i pretnji novinarima, a 2017. godine 63 takva slučaja.

"U 2019. godini bila su četiri fizička napada, dva slučaja ugrožavanja sigurnosti, devet pretnji, pet vređanja, 16 slučajeva onemogućavanja rada, dva hapšenja, 21 pretnja ili vredjanje na društvenim mrežama, četiri sajber napada i jedan administrativni pritisak", navodi se u saopštenju.

Uz pomenute, zabeleženo je još 26 pritisaka i incidenata: obijanje kuće, dva paljenja automobila, pritisak tužbom, uvredljivi plakati, a UNS je reagovao u oko 70 slučajeva.

Najveće povećanje napada u odnosu na prošlu godinu su slučajevi pretnji, govor mržnje i vređanje na društvenim mrežama, a u čemu prednjače političari.

UNS je 2018. registrovao šest takvih slučajeva, a prošle godine, trostruko više - 21.

Najteže ugrožavanje bezbednosti novinara u poslednjih 12 godina, paljenje kuće novinara portala "Žig infa" Milana Jovanovića zabeleženo je u decembru 2018. godine. Taj slučaj od aprila prošle godine pred sudom čeka svoj epilog.

Od četiri fizička napada na novinare i medijske radnike, u tri slučaja policija je uhapsila osumnjičene.

Prošle godine bila su dva slučaja paljenja automobila novinara. Ekipi nedeljnika Vreme početkom godine je izgoreo automobil pri povratku iz Kosovske Mitrovice, pred administrativnim prelazom Jarinje.

XS
SM
MD
LG